A nagybányai művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben

A nagybányai művésztelep alkotásaiból, Böhm József gyűjteményéből nyílt kiállítás kedden a brüsszeli Balassi Intézetben, Sógor Csaba RMDSZ-es politikus, európai parlamenti képviselő támogatásával.

A Fél évszázad erdélyi képei című tárlaton mintegy hetven festmény, grafika és szobor látható. Ezt a válogatást korábban már bemutatták a németországi Altenburg Lindenau Múzeumában, a győri Apátúr-házban, valamint a Mosonvármegyei Múzeumban is.

Nagybánya a 20. század első felében pezsgő kulturális központ volt, a modernizmus kelet-európai útját járta, Párizs és az európai avantgárd központok gondolatiságát igyekezett közvetíteni. A válogatás alapjául szolgáló gyűjteményt idősebb Böhm József alapította, aki a Nagybányától száz kilométerre fekvő Szalacs község körzeti orvosa volt. Bár családjával az 1980-as évek végén Németországba költözött, az erdélyi művészet iránti kötődése megmaradt: a gyűjteményt jelenleg fia, ifj. Böhm József kezeli és bővíti kortárs alkotásokkal.

A magángyűjtemény nem csak magyar műveket tartalmaz. A brüsszeli kiállítás anyagában szász és román festők művei is helyet kaptak, tükrözve Erdély multikulturalitását. A kiállítás ajánlója szerint "a közös erdélyiség és ma divatossá váló európaiság gondolatai áramlanak az alkotásokból: az itt szereplő művészek nemcsak helyi, hanem európai szinten is kiemelkedőkké váltak. A teljesség igénye nélkül, csupán néhányat megemlítve: Mattis Teutsch János, Ziffer Sándor, Nagy István, Henri Nouveau, Ferenczy Noémi, Szolnay Sándor, Hans Eder". 

Kimaradt?