Apa és fia az alkotás egységében, Erdély vonzásában

Simon Endre és Simon Zsolt közös kiállítása nyílt meg szerdán este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. A tárlatnyitón bemutatták Szűcs György művészettörténész Simon Endréről írt monográfiáját is.

Simon Endre, bár évekkel ezelőtt áttelepült Magyarországra, megmaradt örök erdélyinek, az erdélyi tájat keresi továbbra is, a Börzsönyben is azt véli felfedezni – mondta Nagy Miklós Kund a megnyitón.

Szűcs György művészettörténész a könyvről beszélt, illetve arról a kapcsolatról, amely Simon Endréhez és az ő generációjához köti. „Nekem ajándék, hogy megimserhettem Balázs Imrét, közel kerülhettem Szécsi Andráshoz, könyvet írhattam Simon Endréről. Simon Endre minden korszakában törésmentes színvonalat képvisel, művészete természetesen az én gondolkodásomhoz is közel áll" – méltatta a művészt Szűcs György, hozzátéve, hogy ez a generáció olyan minőséget hozott létre, amely egyaránt szól Magyarországnak is és Erdélynek is.

Nagy Miklós Kund elmondta, Simon Endre és Zsolt számára nagyon fontos ez a kiállítás, bár nem első alkalommal állítnak ki közösen, egy nagyon ritka apa-fiú kapcsolatról van szó. Erről a kapcsolatról beszélt Simon Endre is, amikor a maszol.ro-nak elmondta, egymástól tanulnak, egymásra figyelnek, nem zavaró az apának sem, ha tanulhat a fiától és a fia is sokat támogatja az apját. „Ez a monográfia is úgy született meg, hogy a fiam segített összegyűjteni az anyagot, fotózni az 1500 alkotást, amely bekerült a kötetbe. Ő biztatott, hogy meg kell csinálni a 75. születésnapomra, nem kell halasztgatni." – mondta a művész.

Az erdélyi táj, az erdélyi élmények Simon Zsoltot sem hagyták közömbösen. „Az itthoni élményeit, bár ő korábban kitelepedett Magyarországra, nagyon érdekes grafikusi megközelítésben dolgozta fel" – mondta a maszol.ro-nak Nagy Miklós Kund. A fiatal alkotó egyik sorozatában a népi motívumok térnek vissza, rendkívül gazdag utalásokkal gyűjti egybe azokat. Minden egyes kép valamilyen módon, úgy ahogy emlékeinkben töredékesen megjelenik, történetet mesél el.

Simon Zsoltnak a kiállításon látható másik sorozata Szent László emlékét idézi. A képek megalkotásához a művész a számítógép segítségét is felhasználja. Időutazást láthatunk, amely úgy valósul meg, hogy egymásra tevődnek az emlékrétegek és kollázsszerűen, transzparenciával tár elénk különböző kor-rétegeket.

A két művész, apa és fia pénteken este hat órától a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben egy teljesebb kiállítással is jelentkezik.

Kimaradt?