Kolozsvári muzsikusokról „mesélt” „Marcin” keresztül Selmeczi György

A sétatéri Kaszinó zsúfolásig telt termében tartották meg vasárnapa deCAMERon Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál központi koncertjét, a Szövérdi Márton Emlékhangversenyt.

Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester és operarendező, az ősbemutatót követően elmondta, az elhangzott művet kifejezetten erre az alkalomra írta a Szövérdi Mártonhoz fűződő  sok évtizedes barátsága és szakmai összetartozásuk emlékére. „Szövérdi Márton rendkívül tehetséges és különleges személyiség volt, aki a kolozsvári zenei világ és a zeneművekkel szembeni alázat megtestesítője. Mindannyiunk számára példaképet jelentett. Az ő napján nem csak rá emlékezünk, hanem arra a nagyon sok kolozsvári muzsikusra, akik nincsenek már közöttünk. Az ő emlékükre komponáltam a művet”- mondta a zeneszerző, majd hozzátette: „ez egy kifejezetten mesélős darab, ami azzal szerez híveket magának, hogy olyan, mintha mesélne Marciról. A darab egyidőben tud nagyon temperamentumos, lírai és kifejezetten elvont gondolatok közvetítésére alkalmas lenni. Mindent egybevetve, meg vagyok elégedve ezzel a darabbal és már most olyan nagy az érdeklődés iránta, hogy egy kicsit elmosolyodom, hogy egy ilyen alkalmi darab vélhetőleg nagy karriert fog befutni”.

Az emlékhangversenyen Haydn: B-dúr Divertismentó, Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op.59, no.1 ’Razumovski’ című művét valamint Vaughan-Williams: Hat angol népdal fagottra és vonósokra című műveit hallgathatták meg az érdeklődők Selmeczi János, Szövérdi Csilla, Barabás Sándor, Barabás Csaba, János-Jakab Renáta, Balogh András, Tulogdi Imola (hegedű), Gábos-Szövérdi Enikő (oboa), Szabó Adorján (oboa, angolkürt), Kis-Kalló András, Kelemen Szilárd (kürt), Lakatos György, Traian Ţîrc, Ciorobâtcă Edina (fagott), Rareş Sîngeorzan (kontrafagott), Barabás Boróka, Florin Bucovesan ( brácsa), Kostyák Előd, Adrian Ciucă (cselló) és Antal Attila (nagybőgő) előadásában.  Ezt követte Selmeczi György: Concerto oboára, angolkürtre és vonósokra című művének ősbemutatója, amely a szerző vezényletével hangzott el.

Kostyák Előd a fesztivál igazgatója a hangversenyről elmondta: „A fesztivál központi koncertje minden évben a Szövérdi Márton emlékhangverseny, ugyanis november 10-én távozott el közülünk a Kolozsvári Filharmónia legendás szóló-oboistája. Ezeken a koncerten rendszerint olyan emberek lépnek fel, akik valamilyen módon kapcsolódnak Szövérdi Mártonhoz, akár együtt játszottak, akár tisztelői, rajongói voltak. Így a Selmeczi-testvérek jelenléte nagyon fontos. Továbbá nagyon sokat jelent nekünk, hogy Selmeczi György erre az alkalomara külön művet írt, amelynek az ősbemutatóját hallgathattuk meg.”

A telt házas hangversenyt hétfőn 19:00 órától Stravinsky, de Falla és Bartók koncertek követik Horia Mihail (zongora) és Kostyák Előd (cselló) előadásában, kedden pedig az ERDÉLYI SZAXOFONKVARTETT (TSQ) Könczei, Mintzer, Mays, Piazzolla valamint Szentpáli műveivel kedveskedik a közönségnek.

Kimaradt?