Szexuális felvilágosítás színházi eszközökkel Sepsiszentgyörgyön

Színházi eszközökkel tartanak szexuális felvilágosítást Sepsiszentgyörgyön. A budapesti Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat, a Fazakas Misi és Mucha Oszkár által rendezett „A virágnak megtiltani...” című előadását mutatja be négyszáz sepsiszentgyörgyi nyolcadik osztályos diák számára.

A három órás drámapedagógiai előadás a fiatalkori szexualitás témáját járja körül, tájékoztatta lapunkat Fazakas Misi. Az Osonó Színházműhely vezetője szerint november 11. és 15. között, összesen tíz előadásra kerül sor az Osonó Bázison. Az előadás alkotói rámutatnak, hogy manapság tizenkét-tizenhárom évesen érnek be a kamaszok, és akár harminc évesek is elmúlnak, mire gyereket vállalnak.

„Mit kezdünk ezzel a rengeteg idővel? Vágyakozunk, frusztrálódunk, sóvárgunk és közben szexuális életet élünk. Aztán boldogok vagyunk, bűntudatot érzünk, csalódunk és újrakezdünk vagy kiégünk. Régebb az udvarlás, a szerelem és a házasság pontosan meghatározott keretek között történt. Manapság mindenki úgy él, és úgy szeret, ahogy akar, és egyre kevesebb a támpont...” – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: az etűdökből építkező színházi előadás a fiatalkori szexualitás témáját boncolja.

Az előadást követően a társulat arra keresi a választ, hogy a színházi eszközökkel megjelenített problémák és élethelyzetek hogyan és mennyiben jelennek meg a mai fiatalok életében. A budapesti Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat 2005-ben jött létre, és a színház és a drámapedagógia eszközeivel igyekszik elérni a szemléletbeli változás előidézését, a személyiség- és közösségfejlesztést a gyerekek és fiatalok körében, hogy önmagukkal, a környezetükkel és a társadalommal dinamikus egyensúlyban lévő emberekké váljanak, és képesek legyenek egymást segíteni, konfliktusaikat kezelni, energiáikat közös cél érdekében hasznosítani.

Az Osonó előadásainak játszási rendjét itt lehet megtekinteni.

Kimaradt?