A rómaiak útján – vetélkedő középiskolásoknak

Második szakaszához érkezett a Római Limes Útvonal kutatása – számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Ötvös Koppány és Pánczél Szilamér programfelelős, a Maros megyei múzeum munkatársa.

A projekt egyik fontos tevékenysége a Limes útvonal azonosítása, aminek fontos lelőhelye többek közt a libánfalvi őrtorony, illetve a mikházi segédcsapat tábor, ahol a nyáron geofizikai méréseket végeztek. Ezeket a helyieknek, illetve az odalátogatóknak is elmagyarázzák, háromdimenziós látványtervet készítettek, valamint olyan turistaútvonalakat jelöltek ki, amelyek kerékpárral, gyalog, vagy személygképkocsival is megközelíthetőek. A népszerűsítést szolgálta a mikházi biciklitúra, a különböző workshopok, rendezvények és a Mikházán 1500 érdeklődőt vonzó római fesztivál.

A továbbiakban a lipcsei egyetemmel és keszthelyi Balaton Múzeummal szerveznek kiállítást november 15-én, ahol Pannónia egyik leglátványosabb lelőhelyét mutatják be.

A Maros megyei középiskolás tanulók számára három hétig tartó, román és magyar nyelvű vetélkedőt szerveznek november 18. és december 8. között. Ennek keretében hetente változó tematikák lesznek, a háromtagú csapatoknak minden héten egy új, illetve a verseny egész időtartama alatt egy állandó próbát kell megoldaniuk. A verseny online tart, célja a lelőhelyek, a limes népszerűsítése.

A nyeremények: az első díj egy kétnapos kirándulás Gyulafehérvárra az ókori Apullum város területére, ahol ingyenes szakmai vezetésben részesül a nyertes csapat. A második díjazott csapat a potaissai  (Torda)  légió  táborát és Porolissum (Mojgrád) városát tekinti meg, a harmadik nyertes pedig Maros megye fontosabb lelőhelyeire nyer  kirándulást.

Beiratkozni a vetélkedő honlapján lehet.

Kimaradt?