Alter-Native: Marosvásárhely legnagyobb filmszínészére emlékeztek

Lohinszky Loránd és Ion Fiscuteanu színművészek emlékének szentelik azt a fotókiállítást, amelynek a Kultúrpalotában a képzőművészeti kiállítóterem ad otthont, és amelynek megnyitója a 21-ik Alter-Native nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjába illeszkedett.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, az Alter-Native Filmvesztivál művészeti igazgatója úgy fogalmazott, hogy a 21-ik életévét ünneplő fesztivál Lohinszky Loránd nélkül nem így nézne ki. „Ő volt A filmszínész Marosvásárhelyen, ő játszott a legtöbb filmben a színészeink közül” – fogalmazott az igazgató.

A fotókiállításon Lohinszky Loránd és Ion Fiscuteanu színészek alakításait megörökítő fényképek láthatók, amelyeket Bartha József képzőművész válogatott és szerkesztett tárlattá. A legjelentősebb jelenetekből, korábbi és az utolsó évek kiemelkedő alakításaiból állt össze a kiállítás. Lohinszky Loránd többek közt a Sirályban látható Delly Ferenc mellett, a Menekülésben Tanai Bellával, A két Bolyaiban Ferenczy Istvánnal, vagy a Donna Dianában Szabó Ducival látható.

A megnyitón Gáspárik Attila elmondta, a rendezvény a 100 éves Kultúrpalota tiszteletére szervezett ünnepi sorozatba is illeszkedik. A két színész kapcsán arról beszélt az igazgató: mindketten elmehettek volna, de nem hagyták el Marosvásárhelyt, meghatározó, jellegzetes személyiségei voltak a városnak, a színháznak. Remélhetőleg egyszer majd utca vagy tér is fogja viselni nevüket – fogalmazott Gáspárik. Ion Fiscuteanuról az igazgató érdekességként elmondta, első filmes alakítását  Makk Károly Bolondos vakáció című filmjében kapta, amely a román-magyar barátságról szólt, ám amelyet Romániában soha nem mutattak be.

Alina Nelega, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának művészeti igazgatója, miután felidézte Fiscuteanu alakját, Lohinszkyről is megemlékezett, elegáns, példaértékű színész-tanárnak, modell-színésznek nevezve őt.

Kimaradt?