Énekesnő, slammer, aktivista – Kolozsvár vendége Iyeoka

Európai turnéja során Kolozsváron is fellép Iyeoka, a nigériai származású énekes-költőnő, slam-poetry művész, emberjogi aktivista. Az erdélyi városban csütörtök este 7-től a román színházban, 10-től a Diesel Klubban koncertezik zenekarával a Simply Falling szerzője, akit több mint 15 millió rajongó követ a youtube-on.

Kolozsvári sajtótájékoztatójára másfél órás késéssel érkezett csapatával – nyilván nem számított a romániai útviszonyokra. Mint kiderült, először turnézik, amióta anya lett, 16 hónapos kisfiát mindenhova magával viszi. „Azt mondanám, hogy ez egy kicsit sok nekem, de nem mondom, mert ezek a fiúk mindenben segítenek” – mutatott zenekarának tagjaira, hozzátéve, hogy az európai vendéglátói is a legnagyobb segítőkészséget tanúsítják iránta, bárhova érkezik.  Kolozsvárra Bukarestből jött, a román fővárost csodálatosnak nevezte. „Bukarestben viszont mindenkitől azt hallottam, érkezzünk csak meg Kolozsvárra, mert az az igazán csodálatos város!”  

Iyeoka nevét – amint azt ő maga magyarázta el – „ijóka” – nak kell ejteni. „It’s like tapioca without the tap” („Mint a tápióka, táp nélkül”) – viccelődött a szépséges és mosolygós énekesnő.

A csütörtöki koncert egy egyéves európai turné utolsó állomása. Öt év felkészülés és egy év utazgatás vége, amely során Görögországtól Moszkváig, Svédországtól Bulgáriáig találkoztak az európai rajongókkal. „Úgy érzem, hatalmas energiák fognak felszabadulni belőlünk holnap este” – jósolta a művésznő, aki a költészetet tartja elementárisabb művészi megnyilvánulásnak, meggyőződése szerint a vers ösztönből, a dal fegyelemből születik, a kettőt együtt előadni pedig „a tiszta öröm, olyan, mint a napfény.”

https://www.youtube.com/watch?v=9Pes54J8PVw

A koncerten a „Say Yes” album összes dala elhangzik majd, és néhány a most készülő album számaiból is, amely 2014-ben kerül piacra. Az elhangzó számok nyelve az angol, de verseibe néha belesző saját nigériai anyanyelvéből (hausa) is szavakat. Iyeoka egyébként emberjogi aktivistaként minden fórumon a nevelés, az oktatás szükségességére igyekszik felhívni a figyelmet, többek közt arra, hogy az afrikai fiataloknak (is) legyen lehetőségük a saját anyanyelvükön kívül megtanulni az angolt.  „Önök (európaiak – szerk. megj.) mind olyan jól boldogulnak az angollal, úgy nőttek fel, hogy gyerekkortól tanulták ezt a nyelvet a sajátjuk mellett, és ez hatalmas előnyt jelent önöknek” – jelentette ki a nigériai művésznő.

A zenekar tagjai egyébként Maria Tănase albumait hallgatták autóútjuk során Bukaresttől Kolozsvárig, és elragadtatással nyilatkoztak a neves román népdalénekesnő zenéjéről. „Az a közös cél, hogy átadjuk egymásnak népeink zenéjét és kultúráját, mindenhol összehoz minket” – mondta Iyeoka.

Kimaradt?