Kevesebbet kulturálódnak az európaiak

Románia lakosságának csak 7 százaléka vesz részt gyakran valamilyen kulturális eseményen, 55 százaléka pedig egyáltalán nem kulturálódik – derül ki az Eurobarométer adataiból, amelyeket hétfőn tett közzé az Európai Bizottság.

Kevesebb kulturális tevékenységet űznek az európaiak 2007-hez, a legutóbbi erre irányuló felmérés idejéhez képest - közölte az Eurobarométer adatait hétfőn az Európai Bizottság.

Az unióban élők kevesebb mint 40 százaléka vesz részt aktívan a kultúrában, vagyis alkot, míg a kultúra passzív szemlélői, a közönség körében 21 százalékról 18-ra csökkent azok aránya, akik azt mondták: gyakran vagy nagyon gyakran vesznek részt valamilyen kulturális eseményen.

A skála pozitív végén a svédek, a dánok és a hollandok állnak, ahol 43, 36, illetve 34 százalék mondta azt, hogy gyakran vagy nagyon gyakran kulturálódik. Portugáliában és Cipruson mindössze 6-6 százalék, Romániában és Magyarországon pedig 7-7 százalék ugyanez az arány.

Magyarországon ráadásul 2007 óta 26 százalékkal 54 százalékra emelkedett azok aránya, akik sohasem vagy alig vesznek részt kulturális programokban. Romániában és Görögországban még magasabb ez az arány: 55, illetve 63 százalék.

Kimaradt?