Indul az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

November 6-án, szerdán kezdődik Marosvásárhelyen a 21-ik Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amelynek programját SiposLevente, fesztiváligazgató ismertette hétfőn. A sajtótájékoztatón jelen volt még Papp László, a MADISZ elnöke, Bartha Zsuzsa sajtófelelős és Fodor Márta programvezető.

A szokásokhoz híven az idén is egy nulladik nappal, ahogy Sipos Levente fogalmazott: „bemelegítővel” indul az ötnapos eseménysorozat. Szerdán 17 órakor a Kultúrpalota nagytermében Balogh György Tüskevár, majd Adrian Sitaru Házi á(lla)tok című játékfilmjét vetítik, azt követően pedig 20,30-tól Lohinszky Loránd és Ion Fiscuteanu emlékére nyílik fotókiállítás az előcsarnokban. Este egy olasz alkotással, Andrea Serge A lány és a költő című játékfilmmel zárul.

Az idei fesztivál meghívottja Izrael, a Tel Aviv-i és jeruzsálemi egyetemekről érkeznek a filmes alkotók, régebbi és újabb filmekkel, válogatásokkal. Játékfilmek, dokuemtumfilmeket láthatnak a nézők, amelyek Izraleben, Izraelről, vagy izraeli témában készültek. Ugyanennek a jegyében lép fel a nagyváradi klezmer zenekar. Sipos Levente elmondta, az idén is igyekeztek változatos programot szervezni, amelyre érdemes bemenniük a nézőknek. A versenybe 60 rövidfilmet válogattak be, amelynek közel fele, 27 animációs film.

A versenyfilmek és nagyjátékfilmek mellett, az idén is számos művészfilm szerepel a programban, illetve dokuemntumfilmek. Ugyanakkor bemutatják a különböző fesztiválokon díjnyertes alkotásokat i, valamint azt a három alkotást, amelyet Oscar-díjra jelöltek az idegennyelvű filmek kategóriában: a magyar-német-francia együttműködéssel létrejött Fliegauf Bence Csak a szél,  Călin Peter Netzer: A gyermek fekvése című román filmet, valamint Srdan Golubovic Körkörös sorsok című szerb-horvát-francia-német együttműködéssel létrejött alkotást.

A november 6-10. között zajló fesztivál programjáról még többet a www.madisz.ro oldalon olvashatunk.

Kimaradt?