Lajkó Félix-koncert a Szigligeti Színházban

A Litera Kulturális Egyesület és a Szigligeti Színház  szervezésében kerül sor Lajkó Félix és Zenekara rendhagyó koncertjére november 9-én, szombaton 20 órától a színház nagytermében.

Lajkó Félix a vajdasági Topolyán született. Zenekedvelő családban nevelkedett. Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

„ A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat.”

Augusztusban a világ legnevesebb világzenei toplistájának (WMCE-lista) élére került a zenész első citerás lemeze, a Mező. 1993-ban a Dresch Quartett-el közösen a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki először. 1999-ben megkapta a Magyar Művészetért díjat. 2000-ben „Szabadkáért” díjat kapott. 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki.

Jegyek 50 (a központi páholyokba), 35 (az oldalpáholyokba és a zsöllyébe) és 25  lejért (az erkélyre) válthatók a színház jegypénztárában naponta 11-17 óra között (keddtől péntekig, kivéve november 1.), illetve a 0740/378-826-os telefonszámon is lehet jegyet rendelni.

 

Kimaradt?