Hétnapos román színházi maraton Sepsiszentgyörgyön

Hétnapos színházi maratonnal indítja évadát a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșeanu társulat. A következő napokban bemutatják új előadásaikat, de a még műsoron tartott darabokat is, illetve birtokba veszik a Művész Mozi épületét, amelyet a román társulat székhelyének szán az önkormányzat.

A hétnapos színházi maraton november 1-én két új bemutatóval indul, tájékoztatott Dan Ţopa, a színház nemrégiben kinevezett igazgatója, aki szerint pénteken 11 órától a színház előcsarnokában játsszák az „Azúrkék kis hal” című gyerekelőadást. Ezt követően 17 órakor a mozi épületében mutatják be az Andrei Mureseanu színház új logóját illetve egy archív fotókból álló színházi kiállítást.

Szombaton 16 órakor a színház előcsarnokában nyílik meg Ștefan Popa Popa’s karikatúra kiállítása, amit ugyanott játsszák a „Shakespeare összes, röviden” című előadást.  A Dan Ţopa által rendezett „Paparazzi” című darab bemutatója ugyancsak november 2-án, 19.30-kor lesz a színház nagytermében, majd ezt követően a színház bárjában 22.30-kor Laurenţiu Bănescu „A szomszéd monológjai” című one-man-showjára kerül sor. November 3-án, vasárnap 11 órától ismét a gyerekeket várják színházba a „Fata Babei și Fata Moșneagului” című előadásra, majd 12 órától a színház előcsarnokában lesz közönségtalálkozó Ștefan Popa Popa’s karikaturistával. A vasárnapot este 7 órakor a színház nagytermében játszott „Meghalni a hazáért” című előadással zárják. A színházi maraton jövő héten a műsoron lévő darabok bemutatóival folytatódik.

Dan Ţopa új lendületet szeretne adni a román társulatnak, az eddiginél ismertebbé tenné az intézmény tevékenységét és színészeit, emellett nem szokványos helyszíneket – így a régi moziépületet és a színház előterét is birtokba veszik, és előadásokat mutatnak be ott is.

Az Andrei Mureșeanu színházi napoknak nevezett hétnapos rendezvénysorozatra meghívtak több színházbarát vállalkozót az országból, akiket arra kérnek, hogy legyenek mecénásai a sepsiszentgyörgyi román társulatnak, és segítsék annak működését.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megszerezte a Művész mozi épületét, amelynek korszerűsítését jövő évben kezdené el. Két kisebb mozi termet alakítanak ki, illetve itt lesz majd a román színházi társulat székhelye és előadóterme is. Dan Ţopa elmondta: a munkálatok elkezdéséig is belaknák az épületet, amelynek homlokzatát egyébként a társulat színészeit bemutató hatalmas bannerrel borították, így szeretnék népszerűsíteni őket.

 

Kimaradt?