Háromrészes film a magyarok és a környező népek kapcsolatáról az M1-en

Diána fiatal budapesti nő, szlovák fiúhoz ment férjhez. Milyen egy színszlovák faluban egyedüli magyarként élni? A román jégkorong-válogatott 22 tagjából 21 erdélyi magyar. Mit éreznek a fiúk a román himnusz alatt? Pista vajdasági magyar, szilvapálinkát főz szerb sógorával, békében. De akkor kik verik a magyarokat a Délvidéken? Más témák mellett e három kérdésre is választ keres az M1-en látható filmtrilógia.

Szomszédaink, a magyarok címmel háromrészes dokumentumfilm-sorozatot vetít a magyar közmédia. Az M1-en látható trilógia közérthető és elfogulatlan módon kísérli meg bemutatni a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A filmek középpontjában a magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról – és fordítva.

Az egyenként 52 perces moziban megszólalnak a téma szakértői, szociológusok, politológusok, történészek és szót kapnak a mindennapi emberek is. Az alkotók igyekeztek őszintén, előítéletektől mentesen beszélni a kényesnek tartott kérdésekről is.

Az első epizód fókuszában Szlovákia áll, melynek területe majdnem ezer évig a történelmi Magyarország része volt. 2011-ben az ország 458 000 lakosa vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A szlovák-magyar viszony máig rendezetlen kérdései közé tartozik a kettős állampolgárság.

A második epizód a romániai helyzettel foglalkozik. Romániában ma mintegy 1 240 000 magyar él, egy része tömbben, illetve szórványban. A székelyföldi területi autonómia ügye ma is napirenden van, és a román többség részéről szinte teljes elutasításba ütközik. Ugyanakkor a magyarok jó része ebben látja helyzetük megoldását.

A harmadik epizód témája Szerbia. A Vajdaság ma hozzávetőlegesen negyedmillió magyar nemzetiségű otthona. Korábban többen voltak, ám a háború elől menekülve sokan hagyták el az országot, főként a fiatalok. Ennek következtében az ott élő magyar közösség rohamosan elöregedik.

A filmsorozat rendezője, Zámborszki Ákos Vajdaságban született, riportere, Galán Angéla Pozsonyban nevelkedett; így mindkettőjük életében fontos szerepet kapott a kisebbségi lét.

Adás:

Szomszédaink, a magyarok

1. rész, Szlovákia (október 29., 23.35)

2. rész, Románia (október 31., 23.50)

3. rész, Szerbia (november 5., 23.45)

Előzetes az alábbi linken tekinthető meg:

https://m.youtube.com/watch?v=TlHgPTw9NOc&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DTlHgPTw9NOc

 

Kimaradt?