A jéghegy csúcsa a nagyenyedi Inter-Art galériában

A jéghegy csúcsa az, ami itt látható, fogalmazott Kőmives Andor, a kolozsvári képzőművészeti főiskola tanára a nagyenyedi Inter-Art galériájában a kéthetes alkotótábort záró kiállítás megnyitóján. A tárlatra a szervezők négy kontinens tizenkilenc országa összesen negyven művészének munkáját válogatták ki a két hét terméséből.

Az alkotótábort idén már tizenhetedszer szervezték meg Nagyenyeden az Inter-Art Alapítvány jóvoltából.

A lélek festője

A tárlat része a tavaly elhunyt indiai Chiru Chakravarty emlékének szentelt mail-art kiállítás. Chiruról, sajátos indiai öltözetéről, jóságos tekintetéről, a mindig kissé titokzatosan mosolygó személyéről Ioan Hădărig, az Inter-Art Alapítvány művészeti igazgatója szerint igen nehéz beszélni.

Élete során Picasso, Dali művei mellett voltak láthatóak alkotásai, olyan ember és művész volt, akinek jelenléte továbbra is érezhető – fogalmazott Hădărig.

A Chiru Chakravarty emlékének szentelt kiállításra számos ország képviselője küldte el alkotását, a művész feleségének egyik munkája is a falra került.

Sodródni az árral

A kiállítás megnyitóján Alin Florea szóvivő a nagyenyedi polgármesteri hivatal nevében mondott köszönetet a résztvevőknek, majd Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke részvételi lapok átadása közben ismertette a művészeket.hadarig

A francia Cusset- Aiud szervezet nevében Jean F. Barlet fejezte ki nagyrabecsülését, immár a következő kiállítások és projektekben gondolkodó szervezők munkáját dicsérve.

A kiállítást értékelve Ioan Hădărig a kulturális sokféleség, sokszínűség mellett a festmények poézisára, az alkotások által sugallt üzenetekre utalt, „amiben a művészek lelke is felcsillan". Majd végül „Meghalt a király! Éljen a király!" felkiáltással a folytatásra, a 2013-as 18. táborra hívta fel a figyelmet.xia

„Ilyen kontaktus után, a többiekkel és egyben önmagaddal szembesülve nem maradhatsz közömbös. Mindez stimulál, számos új gondolat merül fel. Az alkotókkal való beszélgetések, ha az embernek van szeme látni és füle hallani, többet érnek bármely mesterképzőnél" – fogalmazott méltatásában Kőmives Andor.

A kolozsvári tanár az erdélyi származású Damó Istvánra, Magyarország egyik legjobb grafikusára, illetve a Hong Kong szabad zónából érkező Xia Li mesterképzős festő lányra hívta fel a figyelmet, akivel egy Gyulafehérváron készült fénykép nyomán közös alkotást is létrehoztak.

Kőmíves Andor megfogalmazásában az a jó, ha az ember ilyenkor figyel, hagyja magát sodorni az árral. „Ha valaki úgy indul egy ilyen táborba, hogy előre eltervezett munkát készít el, az maradjon otthon" – jelentette ki.

Kimaradt?