Két magyar kiállítás is nyílik Firenzében

Nagyszabású magyar kiállítás nyílik szerdán és csütörtökön is Firenzében az idei Olasz-Magyar Kulturális Évad programsorozat keretében.

„A Firenze két leglátogatottabb múzeumába szervezett két kiállítás a két ország közötti barátság és évszázados kulturális kapcsolat ünnepe" - mondta Cristina Acidini, a firenzei műemlékvédelmi felügyelőség vezetője a San Marco Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. A Mátyás király és Firenze című tárlat szerda délután nyílik a San Marco Múzeumban, csütörtöktől Az Uffizi-képtár magyar önarcképei címmel látható kiállítás.

A Corvin Mátyás korát, a budai reneszánsz kultúrát, a Mátyást és Lorenzo il Magnificót párhuzamba állító kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) a San Marco Múzeummal közösen valósította meg. A január 6-ig látható kiállítást Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitja meg, az ünnepségen jelen lesz Tarlós István főpolgármester, aki kedden két további magyar kortárs képzőművészeti tárlatot nyitott meg Firenzében.

„Ez talán a legnagyobb szabású Mátyás király-kiállítás, melyet valaha rendeztünk" - mondta Farbaky Péter, a BTM főigazgató-helyettese, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek. A kiállítás bemutatja Mátyást mint mecénást, a budai udvarban dolgozó itáliai művészeket, a Corvina könyvtárat, a Buda és Firenze közötti gazdasági kapcsolatokat. Méltó helyszínt az anyaghoz a firenzei múzeum reneszánsz Michelozzo könyvtára nyújt 450 négyzetméteren.

A kiállítás 10 ország 35 gyűjteményéből válogatott össze majdnem kilencven tárgyat. Az egyik legérdekesebbként Beatrix királyné egy New York-i gyűjteményből érkezett márvány mellszobra (1474-1475) - emelte ki Pócs Dániel, az MTA Művészettörténeti Intézetének munkatársa, a kiállítás másik kurátora. Ritkán látható kincsként állították ki a londoni és New York-i gyűjteményből kölcsönzött két nagy méretű, 1476-ra datált itáliai majolikatányért is, amely Mátyás és Beatrix esküvőjére érkezett a budai udvarba.

Az Uffizi-képtár földszinti termében látható magyar festészeti kiállítást Maróth Miklós professzor, az MTA alelnöke nyitja meg csütörtökön. A firenzei képtárban őrzött 23 magyar festőportrét Fehér Ildikó, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára válogatta össze.

„A világhírű Uffizi-képtár történetében ez az első olyan kiállítás, amely a magyar művészetnek ezt a szegmensét mutatja be. Rippl Rónai József, Szinyei Merse Pál és Lakner László önarcképei mellett számos olyan festmény is szerepel, amelyek eddig teljesen ismeretlenek voltak a hazai művészettörténészek számára" - hangsúlyozta Fehér Ildikó. A kiállítás november 30-ig tart nyitva és ingyen látogatható.

 

Kimaradt?