Szórakoztató fizika Sepsiszentgyörgyön

A fizika világának közel húsz csodáját fedezhetik fel ezen a héten a játékos kedvű háromszéki gyerekek és felnőttek. Keddtől szombatig több városban mutatják be a budapesti Csodák Palotájának „Nagy utazó kiállítását”, amelynek célja, hogy látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutassa be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát.

Kipróbálhatók az „ördöglakat”, a „tükörcsíkos arckeverő”, a „bolyongolyó”, a „sajtdeszka”, a „társas labirintus”, a „táncoló labda”, a „legó mozi”, a „biztos kéz”, a „csapkodó fal”, a „hangszobrászat”, a „kávéscsésze illúzió”, a „tükörírás”, a „lepke az erőtérben”, a „repülő tükörkép”, a „bernoulli kosárlabda”, a „vakon összerakó” a „vízesés illúzió” és a „ki a gyorsabb?” nevű fizikai játékok.

A tudományos játszótermet, a Csodák palotáját a legendás fizikatanár, Öveges József professzor álmodta meg. Egy olyan helyet képzelt el, ahol a látogatók szabadon kísérletezhetnek és közelebb kerülhetnek a tudományokhoz. Tapasztalatok szerint itt nemcsak a gyerekek, de a szülők is nehezen szakadnak el egy-egy játéktól. A Háromszékre érkező vándorkiállítás interaktív, nem csak hozzá lehet, de hozzá is kell nyúlni az eszközökhöz, meg kell tapasztalni a fizika csodáit.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna Megye Tanácsa és a Fundamentum Egyesület szervezésében ezen a héten keddtől szombatig a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében lesz látogatható a Nagy utazó kiállítás, amely naponta 10.00 – 15.00 és 16.00 – 19.00 tart nyitva és 45 – 60 perces szórakozást kínál egyszerre 50 látogatónak.

Emellett több háromszéki városban is kísérleti bemutatókat tartanak. Szerdán, 13 órától Baróton, a Városi Művelődési Ház nagytermében. Ugyanaznap 18 órától Sepsiszentgyörgyön a bábszínház stúdiótermében. Csütörtökön, 11 és 13 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban, pénteken 11 órától  Sepsiszentgyörgyön, a bábszínház stúdiótermében, majd ugyanaznap 17 órától a kovásznai Művelődési Központban nagytermében, szombaton 11 és 18 órától újra a sepsiszentgyörgyi bábstúdióban mutatják be a Fizika show-t.

 

Kimaradt?