Néptáncegyüttesek találkozója: mindenki nyertes

Vasárnap este gálaműsorral, díjazással, az aradi 13 vértanú emléke előtti főhajtással ért véget a Marosvásárhelyen megrendezett 9-ik Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának zárórendezvénye. A következő találkozót, a 10-ket jövőre Csíkszeredában szervezik meg.

Barabási Attila Csaba házigazda, a Maros Művészegyüttes igazgatója szerint jól sikerült, hangulatos találkozó jött létre. „Első estén azt mondtam, szeretném, ha egy igazi találkozó lenne, most elmondthatom, hogy sikerült ezt a célt elérni, találkoztunk, ismerkedtünk, véleményt formáltunk, tapasztalatot cseréltünk, mindenki nyertesen megy haza” – fogalmazott az igazgató. Barabási külön köszöntötte román nyelven a Maros Művészegyüttesnek a teremben helyet foglaló román tagozatát is.

A gálaesten az öt erdélyi hivatásos néptáncegyüttes egy-egy rövid műsort mutatott be, ízelítőt nyújtva a közönségnek abból, amit az évek alatt színpadra vittek. A Háromszék együttes kezdte a sort: moldvai és csángó táncokat adtak elő. Ezt követte a díjátadás.

A kilenc tagú zsűri - Török Viola rendező, Pávai István zenei szakértő, Varga János koreográfus, Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus, Stoller Antal néprajzszakértő, Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus, Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, a Győri Balett igazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és Kiss Dénes, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője – több díjat is odaítélt az együtteseknek, táncosaiknak, zenészeiknek, énekeseiknek.

Mielőtt átadta volna a díjakat, Novák Ferenc elmondta, hallatlanul izgalmas volt az idei találkozó, kiderült, hogy az együttesek között nincs színvonalbeli különbség, valamennyien táncszínházi előadással jöttek, felismerve azt, hogy a „tiszta forrás” és a „tiszta forrásból” egyformán fontos. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?