Alkésztisz - kistermi bemutató előadás Marosvásárhelyen

Október 7-én, hétfőn 19.30-kor a Kisteremben mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Sorin Militaru rendezésében az Alkésztisz című előadást, amelynek szövegét Székely Csaba írta Euripidész drámája nyomán.

A szerelmet, a házasságot, az önfeláldozást, az esendőséget és a múlandósághoz való emberi viszonyulásokat mutatja be az az új előadás, amelynek szereplői: Tompa Klára (Alkésztisz), Bányai Kelemen Barna (Admétosz), Sebestyén Aba (Thanatosz), Bokor Barna (Héraklész), Szélyes Ferenc (Pherész), Lőrincz Ágnes (Klümené), Korpos András (Lakáj), László Csaba (Koriphaiosz), Benő Kinga (Cseléd), Galló Ernő (Thanatosz szolgája), Vajda Andrea és Horváth Kriszta (Alkésztisz és Admétosz lánya), Nagy László és Szabó János Szilárd (Alkésztisz és Admétosz fia).

A rendező és munkatársai valamennyien vendégművészek a Nemzeti Színházban, köztük olyan alkotók is vannak, akik nem először vesznek részt a Tompa Miklós Társulat valamely előadásának létrehozásában.

Sorin Militaru rendező az Alvás (2009), illetve A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása (2011) című előadások rendezőjeként immár otthonos vendégművésznek számít Marosvásárhelyen. A Nemzeti Színház mindkét társulatával dolgozott már együtt.

Militaru 2001-ben Cătălina Buzoianu rendező osztályában diplomázott a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ugyanabban az évben ígéretes pályakezdőnek járó díjára nevesítette a Romániai Színházi Szövetség (UNITER). Az ország több színházában rendezett, többek között Bukarestben, Kolozsváron, Konstancán, Székelyudvarhelyen és Brassóban.

Vlaicu Golcea zeneszerző Sorin Militaru gyakori munkatársa. Ő komponálta az Alvás, illetve A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című produkciók zenéjét.

Golcea - zeneszerzőként és előadóművészként – több mint 30, itthon és külföldön kiadott lemez szerzője, ugyanakkor gyakori előadó különböző európai országok zenei színpadain. A színházi és dokumentumfilmes zene, a multimédiás installáció és performance műfajában alkot. Eddig több mint 50 színházi produkció zeneszerzője, 2009-ben a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) díját kapta ezért a tevékenységéért. Kortárs táncelőadásokban is közreműködött hazai és külhoni művészekkel.

Cristian Marin díszlet- és jelmeztervező először vesz részt marosvásárhelyi előadás létrehozásában. Televíziós újságíróként és szerkesztőként kezdte pályáját, majd 2008-ban oklevelet szerzett a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem díszlettervező szakán. A színházi mellett  tévés díszlettervezőként is dolgozik: ő készítette a Media Pro Pictures egyik tévésorozatának díszletét.

Monica Moldovan koreográfus számára az Alkésztisz jelenti az első hivatásos marosvásárhelyi közreműködést.  Filozófiát és újságírást végzett Bukarestben 2008-ban, majd 2013-ban diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakán. Néptánc és sporttánc tapasztalattal rendelkezik.

A hétfői bemutatót követő további előadások: október 9., szerda (szabadelőadás), október 17., csütörtök (Molter Károly bérlet), október 22., kedd (Sütő András bérlet). Valamennyi előadás 19.30-kor kezdődik.

Kimaradt?