Félsziget: ezrek csápoltak a Republic dalaira

A Republic együttes zenéjére ezrek táncoltak csütörtök este a Félsziget Fesztivál nagyszínpad előtti hatalmas téren. A két órás koncerten régi, közismert dalokat, ám újakat is játszottak, a közönség pedig együtt énekelt az együttessel.

Jut hely mindenkinek

Csütörtökön, a Félsziget nulladik napjának estéjén szinte mindenki a Maros part irányába tartott, fiatalok és kevésbé fiatalok, az egykori November 7 negyedből, a Kárpátok sétányáról, vagy az Egyesülés lakótelep irányából özönlött a tömeg a „Cementlapokhoz", hogy a komp előtt felállított kapukon, rövid karszalag- és táskavizsgálat után bejusson a fesztivál világába.

Sör, üdítő, kürtős kalács, flekken, kolbász, sült hal és még hosszan sorolhatnánk, mi minden várt a szomjas és éhes emberekre, de lehetett kapni pólót különböző felirattal, nyakéket és karkötőt, kézműves terméket, zöldséget, gyümölcsöt az utcákat alkotó standokon.

Az asztalok, a padok ezrével várták a társaságokat, bár mindenhol sokan voltak, mégsem volt zsúfoltság, nem alakultak ki végeérhetetlen sorok egy-egy sörsátor előtt, helyet is kényelmesen lehetett találni. A tíz hektárnyi területen bőven jut hely mindennek és mindenkinek.

Kovács Péter a mélybe ugrott

A bungee jumping az idén is várja a bátor vállalkozókat, az első nap már sokan kipróbálták, milyen érzés a mélybe ugrani. Köztül volt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára is, aki csuklójára erősített kamerával ugrott a mélybe, hogy megörökítse az egyedi látványt.{loadposition otp}

A Félszigetet a többi RMDSZ politikus sem kerüli el, például Borbély László politikai alelnök is kilátogatott csütörtök este, Markó Béla péntek délelőtt nézett ki a fesztiválra. Várható majd Kelemen Hunor szövetségi elnök látogatása is, mint ahogy a Székely Mikó Kollégium érdekében hangjukat hallató politikusok is jelen lesznek.

Repült a bálna

A koncertek sorozatát csütörtök délután a Defender indította, őket követte a Zdob is Zdub, majd este kilenckor a Republic vonzta a legnagyobb tömeget a nagysznípad előtti térre. Több ezren csápoltak a jól ismert számokra, amelyeket közismert hangzásban, illetve újabb dallamokkal bővítve adtak elő.

Például Repül a bálna, Rázd meg jól a fát, Szállj el kismadár, Ha itt lennél velem, Erdő közepében, Szemében a csillagok című számokra táncolt a közönség, és végül Még, még, még, ennyi nem elég tapsolta vissza többször is Cipőt és csapatát.

A The Straits az egykori Dire Straits számait hozta, jól ismert dalokat, a közönség soraiban pedig valamennyi generáció képviseltette magát, a karon ülő félévestől a 70 évesig.

„Ezért az egy koncertért jöttem ki, régi kedvencünk a Dire Straits, így hát nem hagyhattuk ki, még akkor sem, ha ez nem egészen az az együttes és nem éppen úgy zenélnek, mint azok" – magyarázta a maszol.ro-nak az egyik résztvevő, aki családostól, baráti társasággal vett részt a koncerten. „Úgy éreztem, nem hagyhatom ki, itt vannak Marosvásárhelyen, a belépő sem drága, egész életem végéig bántam volna, ha most nem jövök el" – magyarázta egy másik résztvevő.

Míg Alan Clark és csapata szórakoztatta a tömeget, az alternatív helyszíneken a lemezlovasok tartották a bemelegítőt, készülve a reggelig tartó bulira.

 

Kimaradt?