Háromnapos hétvégi színházünnep Szatmárnémetiben

Bent is van, meg kint is van a hivatásos szatmári színjátszás. Az új, átmeneti hajlék, a szakszervezetek művelődési háza kész ugyan a játékra, de a régi épület felújítása még nem kezdődött el, s már csak a megszokás miatt is szívesen lépnek fel benne a Harag György Társulat művészei. A társulat megalakulásának 60. évfordulójára e hétvégére rendezett háromnapos színházi ünnepen is itt tartják előadásaikat. Már csak azért is, mert ez sokkal otthonosabb és családiasabb, mint a betonsilónak csúfolt kultúrház.

A pénteki események fő attrakciója kétségkívül Móricz Zsigmond közismert művének, a Rokonok dramatizált változatának esti bemutatója lesz. Annál inkább, mert a Kossuth-díjas Babarczy László rendezte. Bár a színművet negyven esztendeje már játszották Szatmárnémetiben, méghozzá parádés szereposztásban, Bessenyei István, a Harag Társulat mai igazgatója szerint a nézők nem fognak csalódni, színvonalas előadást láthatnak, s emlékezni fognak rá.

A Budapesti Nemzeti Színház szombati vendégjátékának helyszíne már csak az előadás, s benne a díszletek nagyobb mérete miatt is az új főtéren lévő szakszervezeti művelődési ház lesz. Tamási Áron Vitéz lélek színjátékának rendezője a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, a szintén Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila. Az új igazgató szívesen tett eleget Bessenyei meghívásának, az ünnepi alkalmon túl azért is, mert míg a szomszédos Beregszász színházát vezette, társulata többször is vendégszerepelt Szatmárnémetiben.

A pesti Nemzeti legutóbb 23 éve, mindjárt a rendszerváltás után  játszott a Szamos-parti városban, akkor Sütő András ismert drámáját, az Egy lócsiszár virágvasárnapjait mutatta be, a szerző jelenlétében.

Egyébként az emlékezésnek szombaton is több eseménye lesz, köztük az együttes elhunyt tagjai, például Ács Alajos, Török István és Diószeghy Iván sírjának megkoszorúzása.

Vasárnap láthatja a nagyérdemű Schwajda György Himnusz színművét, részt vehet Csirák Csabának a Harag György Társulatról írt könyve bemutatóján, és este tapsolhat a legalább ötven-hatvan itteni és elszármazott „Haragos” gáláján , amely sokkal inkább vidámnak, mint haragosnak ígérkezik. A színpadra az ünnepen többek közt Lőrincz Ágnes, Bessenyei István, Parászka Miklós, István István, Elekes Emma, Boér Ferencz, Soós Angéla, Rappert Gábor, Nagy Orbán lép fel.

Kimaradt?