Magyar díjazottak a Rövid Dráma Fesztiválon

Kiosztották vasárnap a Rövid Dráma Fesztivál díjait. A nagyváradi román (Mária Királynő) Színházban tartott tíznapos rendezvénysorozaton magyar nyelvű előadásokat is díjazott a zsűri. A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Leonida Gem Session rendezéséért, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Gardénia című előadása pedig a Legjobb Színésznő kategóriában tűnt ki a nagyváradi fesztiválon.   

A Florica Ichim, Ioana Moldovan, Doru Mareş színikritkusok, valamint a Mircea Diaconu színművész és Fodor Zeno teatrológus alkotta öttagú zsűri a Leonida Gem Session című előadásért Tompa Gábornak ítélte oda a legjobb rendező díját. A legjobb rendező kategóriában jelölték Mihai Măniuţiut a Swedeborg úr álmodni akar című előadás színreviteléért (Vasile Alecsandri Nemzeti Színház, Iaşi), míg Alexandru Mihăescut Mark Ravenhill A vágás  című darabjának megrendezéséért (Ioan Slavici Klasszikus Színház, Arad).

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadását a legjobb előadás és a legjobb díszlet-jelmez (Carmencita Brojboiu)  kategóriákban is jelölte a zsűri.

A tavalyi évadban bemutatott Caragiale nyomán szabadesésben: Leonida Gem Session Tompa Gábor és Visky András színpadi változata. Az előadás ősszel további két fesztiválra kapott meghívást: október 19-én este 7 órától a bukaresti Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevard programjában szerepel, majd október 29-én 17.00 és 21.00 órától a Bulandra Színház Toma Caragiu (Icoanei) termében látható az Országos Színházi Fesztivál (FNT) keretében.

Lőrincz Rita, a temesvári magyar társulat színművésze kapta a Legjobb színésznő-díjat Elżbieta Chowaniec: Gardénia című előadásban nyújtott alakításáért. A díjra a társulat másik két színművészét, Borbély B. Emíliát és Tokai Andreát is jelölték, szintén a Gardéniában játszott szerepeikért, a legjobb látványtervért járó díjra pedig, Iuliana Vîlsan, az előadás díszlet- és jelmeztervezője volt felterjesztve. A Koltai M. Gábor által színpadra vitt produkció meghívást kapott az október 25. és november 3. között zajló bukaresti Országos Színházi Talákozóra (FNT) is.

A nagyváradi Rövid Dráma Fesztivál további díjazottai: Legjobb színész – Anton Tauf, a William Luce: Barrymore (r.: Tudor Lucanu) címszerepéért , Legjobb látványterv – Alina Herescu, Mark Ravenhill: A vágás (r.: Alexandru Mihăiescu) című előadás látványtervéért, Legjobb előadás – Domnu Swedenborg vrea să viseze, Mihai Măniuțiu rendezésében, A zsűri különdíja - Cei ce nu uită (r.: Gavriil Pinte).

Kimaradt?