Hivatásos néptáncegyüttesek találkozója Marosvásárhelyen

A romániai magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóját tartják meg október 3-6. között Marosvásárhelyen. A vándorrendezvény házigazdája idén a Maros Művészegyüttes, amelynek igazgatója, illetve az együttes mellett működő Folk Dancing and Music Egyesület elnöke csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertette a programot.

Barabási Attila Csaba igazgató úgy véli, az évek folyamán számos pozitív előrelépés történt a találkozó megszervezésével kapcsolatban. A Maros Művészegyüttes 2006-ban volt még házigazdája ennek a rendezvénynek, akkor is sikerrel járt, de azóta sokat változott a minősége, az összetétele, a programkínálata.

A néptáncelőadás-sorozatnak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont. A megnyitó október 3-án, fél hétkor a színház előcsarnokában, a Maros Művészegyüttes életét bemutató fotókiállítás megnyitójával kezdődik. Este héttől a találkozó hivatalos megnyitója, majd a Maros Művészegyüttes közelmúltban bemutatott, Fekete piros című előadása van műsoron.

Az Udvarhely Táncműhely Tündér Erzsébet című táncos mesejátékával október 4-én, pénteken 13 órától lép színpadra, majd ugyanaznap 20 órakor a Nagyvárad Táncegyüttes Nagyvárosi bujdosók produkciója látható Novák Péter vendégművésszel. Október 5-én, szombaton 17 órakor adja elő János Vitéz mesejátékát a Hargita Székely Nemzeti Népi Együttes, 20 órakor pedig a Tékozló fiú sorsjátékot a Háromszék Táncegyüttes. Október 6-án, vasárnap egy nagy közös ünnepi előadásra várják a résztvevők a nézőket. A 9-ik Erdélyi Hivatásos Táncosok Találkozójának gálaműsorát az aradi vértanúk emlékének szentelik a szervezők, így emlékezve október 6. történelmi jelentőségére.

A táncprodukciókat kiegészítik a beszélgetések, találkozások, szakmai előadások. Október 4-én, péntek délelőtt 10 órától Könczei Árpád A ritmus és a dinamika szerepe a színpadi néptáncművészetben címmel tart előadást, Pávai István 11,30-tól Magyar népzenei dialektusok Erdélyben témával várja az érdeklődőket. Pénteken és szombaton este az előadások után táncházat szerveznek a főtéren, a Cézár vendéglőben.

A négynapos fesztiválra egyrészt önerőből, másrészt pályázatok segítségével teremtette el a szükséges pénzalapot a két együttes. A házigazdáknak még arra is gondjuk volt, hogy a színházhoz a lehető legközelebb foglaljanak szállást a több mint 200 meghívottnak, így esett választásuk a Contintental szállodára.

Az előadásokat kilenc tagú szakmai zsűri véleménye alapján díjazzák. Tagjai: Török Viola rendező, Pávai István zenei szakértő, Varga János koreográfus, Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, Stoller Antal néprajzszakértő, Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus, Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, a Győri Balett igazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és Kiss Dénes, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője.

A vasárnap esti gálaműsorban mind az öt együttes színpadra lép, külön-külön 15-20 perces előadással. Egy előadásra a belépti díj 12 lej, a hat előadásra szóló bérlet pedig 50 lejbe kerül.

 

Kimaradt?