A lopakodó riporter Zilahon

A hazai magyar sajtó alighanem legidősebb aktív munkatársának könyvét mutatták be kedd délután Zilahon a megyei kulturális központban. Sike Lajos: A lopakodó riporter című kötete a Szatmárnémetiben élő szerző 75. születésnapjára jelent meg a nyár folyamán a Riport Kiadó gondozásában.

A válogatásban a szakmában „Öreg Firkászként” is emlegetett újságíró különböző műfajú írásai szerepelnek, interjúk, riportok, publicisztikák, melyek tematikája is igen széles spektrumú. Mint a zilahi bemutatón is elhangzott – ahol a kiadó képviseletében Szűcs László mutatta be a könyvet, s beszélgetett a szerzővel – a cím egyik riportalanyára is utal, arra a szerbiai magyar katonai pilótára, Dani Zoltán ezredesre, aki a kilencvenes évek végén zajló amerikai támadások idején azzal hívta fel magára a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy a világon elsőként lőtt le egy F-117-es amerikai lopakodó vadászgépet.

Kollégánk több mint ötven évet maga mögött tudó pályája a mezőtelegdi bútorgyárból indult, érettségi után a Bihar megyei községben dolgozott egy ideig, majd írásaival díjat nyert a váradi Fáklya napilap s a bukaresti Előre pályázatán. Mindmáig szerencsés döntésnek tartja, hogy végül utóbbi állásajánlatát fogadta fel. Néhány történettel illusztrálva felidézte a kor sajtóviszonyait, továbbá az országos magyar napilap egykor hírhedt, ellentmondásos személyiségű főszerkesztője, Szilágyi Dezső alakját. Egy Tulcea megyei riportútja kapcsán szólt a kor újságíróinak szűkös lehetőségeiről, arról, hogy a sorok között olykor a hivatalos elvárásoktól eltérő üzeneteket is megfogalmazzanak, összekacsintva az olvasóval. Beszélt Széchenyi Istvánról is, akit gyakran emleget írásaiban, s akire legfontosabb szellemi példaképének tekint. A kötődés talán abból is fakad, hogy mindmáig szülőfalujában található a legnagyobb magyar egyetlen erdélyi köztéri emlékműve, az Avasújvároshoz tartozó Kőszegremetén, mely nemrég díszpolgárává fogadta Sike Lajost.

A közel másfél órás könyvbemutató dedikálás közbeni oldott beszélgetéssel ért véget.

A lopakodó riportert legközelebb a nagyváradi Könymaratonon mutatják be, ahol minden bizonnyal ismét felidézik annak történetét, hogyan nem lett a fiatal szatmári bútorgyári technikusból váradi újságíró…

Kimaradt?