A gyertyák csonkig égnek Nagyváradon

A debreceni Csokonai Színház A gyertyák csonkig égnek című előadással vendégszerepel a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon szeptember 26-án, csütörtökön 19 órától a színházban. Az előadás főszereplője Miske László, akinek a Szigligeti Színház nemrég adományozta az Örökös Tag címet. A színművész 75. születésnapjára, jutalomjátékként kapta a Tábornok szerepét a Márai-darabban.

A régi világ teljes megszűnésének korszakát írja meg Márai. Az egyik szereplő, a Tábornok részéről a teljes tisztelet és hithűség, a múlt megmaradása a lényeg, míg a másik már egy kicsit inkább korunk hőse, hisz ő a katonaságból is kilép. Vagyis ez az a fajta attitűd, amit Máraiban felfedezünk – a bezárkózás, eltűnés, menekülés.

Miske László így vall az előadásról, a szerepéről: „Dömölky János adaptációja szorosan a regény cselekménye mentén készült. Tömören, feszítően, szinte tőmondatokban beszéltet, nincs egy felesleges kötőszó, félmondat sem a szövegben. Lényegre törő, s mégis döbbenetes mélységekbe visz el a lelki rugókra figyelmező mondatszövés. Ugyanakkor roppant életszerű, s talán nem csak a hason korosztályú nézőkből vált majd ki beleérzést és szellemi csodálkozást, hanem akár a korán párkapcsolati konfliktusba sodródott fiatalokból is.

A kételyeink örökletesek. Velünk születnek, dolgoznak bennünk. Majd elmúlik egy élet úgy, hogy nem érkezik konkrét válasz. A külső jegyekből sok mindenre lehet következtetni, de hogy azon túl mi van? Mert ez a lényeg! Mi lappang egy asszony elhallgatása mögött? Mi van a gőgön, a becstelenségen, a sértődésen, a bölcselkedő következtetéseken túl? Félelmetes lelki élveboncolás. Nincs ember, aki ne érezné, hogy személyesen érintve van. Csak az első elszenvedett szerelemig nincs kapcsolódás. Aztán meglódul a képzeletünk az idő tengelyén, s abba az elvehetetlen illúziójába ringatja magát, hogy egyszer csak bepillanthat onnan a végtelen mögé.”

Jegyeket a Mária Királynő Színház jegypénztárában lehet váltani naponta 10-19 óra között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?