Negyvenéves a csernátoni Haszmann múzeum

Beindították az iparosodás hajnaláról fennmaradt traktorokat a Haszmann múzeum udvarán, a csernátoni intézmény fennállásának 40. évfordulója tiszteletére.

Egykor Sylvester Lajos újságíró Csernátoni Burrogtatónak nevezte az eseményt, amelyen ezeket a, mára felbecsülhetetlen értékű mezőgazdasági gépeket mutatták be.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum vezetője hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézményhez számos kisebb múzeum is tartozik, de ezek között kiemelt helyet foglal el a felső-háromszéki tájmúzeum.

Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: az intézmény tevékenysége felbecsülhetetlen fontosságú. Ezért a munkáért nyerte el nemrégiben Haszmann Pál a Köztársasági Keresztet.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a Haszmann Pál Múzeum egy élő intézmény, és ez teszi különleges fontosságúvá Csernátont.

Az ünnepség keretében bemutatták a Haszmann Pál Múzeum címet viselő kötetet, amely az idősebb Haszmann Pál által megálmodott intézmény 40 évét mutatja be. Az elmúlt négy évtized során a Haszmann család három generációja tevékenykedett a tájmúzeum érdekében.

Az alapító unokája, Haszmann Orsolya hangsúlyozta: bízik abban, hogy a múzeum még sok évtizeden át folytathatja sikeres tevékenységét.

 

Kimaradt?