Centenáriumra készülnek a szatmári filharmonikusok

Százéves a Szatmári Filharmónia. A korabeli Szamos polgári napilap 1913 november 14-i számában olvasható az Iparosok Otthonának az a közleménye, melyben tudatja az olvasókkal, hogy november 30-án,vasárnap délelőtt fél 12-kor rendezik meg székházuk dísztermében az első szimfonikus hangversenyt. „Az 55 tagú zenekar színházi zenészekből, zeneiskolai növendékekből és helyi műkedvelőkből alakult. A bemutatkozó hangverseny szólistája Gáspár Anna nagykárolyi zongoraművésznő, Bendiner Héddy operaénekes – a budapesti és berlini opera tagja – , valamint doktor Havas Miklós hegedűművész .Vezényel Bendiner Nándor, a zeneiskola igazgatója”. A premier műsorán többek között Wagner Mesterdalnokának nyitánya, Beethoven V. (Sors) szimfóniája és Gounod Faustjának egyik szvitje szerepelt.

Egy évtized múlva, pontosabban 1922 novemberében már Bartók Béla is koncertezett az iparos-otthon díszes termében. Az őt kísérő helyi filharmonikus zenekarról, a Szamos beszámolója szerint, az volt a véleménye, hogy a vonósok kifogástalanul muzsikáltak, ám a fúvósokon érződött, hogy nem gyakorolnak eleget. Pontosan egy esztendő múlva George Enescut kísérhette Szatmárnémetiben ugyanez a zenekar. Mindkét világhírű zongoraművész-zeneszerző fellépését az épület homlokzatán elhelyezett emléktábla örökítette meg, de a múlt években mindkét tábla eltűnt a helyéről.

A háborús években kisebb-nagyobb megszakításokkal működött a zenekar, majd rendhagyó módon a békés idők kezdetén, az ismert grafikusra, Erdős I. Pálra hárult a feladat, hogy igazgatóként összefogja a társaságot és rendszeres hangversenyeket biztosítson.

„A város az indulástól kezdve egy pillanatra se mondott le a szimfonikusokról, ezért Szatmárnémetire úgy tekinthetünk, mint a komolyzene egyik hazai központjára”–hangsúlyozta a maszol.ro érdeklődésére válaszolva Fátyol Rudolf világhírű hegedűművész, aki negyedszázada igazgatja az immár külföldön is egyre több helyen ismert Szatmárnémeti Filharmóniát. Majd hozzáfűzte: „Teszünk érte, hogy városunk továbbra is a zene egyik elismert központja legyen. Ezért sokkal több koncertet tartunk, mint valaha is, többek között templomokban, fesztiválokon is fellépünk, külön hangversenysorozatot tartunk a gyermekeknek és iskolásoknak.”

A centenáriumi megemlékezésekkel kapcsolatban Fátyol elmondta: nem csak igen gazdag, de igen sokrétű is lesz a rendezvény, hogy többféle igénynek megfeleljen. Programja a 36. Szatmári Zenei Napokhoz kötődik, melyben elsősorban Wagner, Verdi, Rossini, Bartók, Kodály és Enescu művek hangzanak majd el. A fellépő vendég-együttesek közt lesz a budapesti Vonósok Kamarazenekara és a Sax Quartett is. Olyan ismert karmesterek vezetik majd a hangversenyeket, mint a német Franz Lamprecht, a japán Shinya Ozaki vagy Horváth József.

Mindez jelzi, hogy októberben és decemberben komolyzenéből nem lesz hiány a Szamos-parti városban.

Az Iparosok Otthonának épülete, ahol az emlékezetes koncert zajlott, sok viszontagság után ( sokáig mozi volt, majd mindenféle egylet székháza, míg teljesen leromlott) megmenekül az összeomlástól. Egy sikeres uniós pályázat nyomán rövidesen megkezdődik teljes felújítása, ezt követően a román és a magyar vállalkozók továbbképzésének közös otthona lesz. A nagyterem továbbra is helyet adhat különböző koncerteknek.

Kimaradt?