Olasz dokumentumfilmé az Arany Oroszlán

Hazai film diadalát hozta a 70. Velencei Filmfesztivál, amelynek szombat esti díjátadóján Gianfranco Rosi olasz rendező Sacro GRA című dokumentumfilmje érdemelte ki a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánt a Bernardo Bertolucci vezette zsűritől. Rosi műve azokról az emberekről szól, akik a Róma körüli autópálya, a Grande Raccordo Anulare (GRA) nevű gyűrű mellett élnek.

A fesztivál 1932 óta íródó történetében most először kapta dokumentumfilm a fődíjat, Gianfranco Rosinak ez az első Arany Oroszlánja. “Azt hiszem, a zsűri minden tagja érezte a Rosi filmjéből áradó erős költőiséget, és ennél bővebb magyarázatra nincs is szükség” – fogalmazott a gálát követő sajtótájékoztatón Bernardo Bertolucci.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat a görög Alekszandrosz Avranasz vehette át szombat este Miss Violence című drámájáért. Avranasz műve egy 11 évesen öngyilkosságot elkövető kislány családjáról, illetve a történtek felderítéséről szól. A film egyik szereplője, Temisz Panou kapta a legjobb színésznek járó Coppa Volpit. A színésznők között Emma Dante olasz rendező sokat dicsért filmjének, a Via Castellana Bandiera című alkotásnak a 82 éves szereplőjét, Elena Cottát jutalmazta a zsűri, amelynek nagydíját Caj Ming Liang műve, a Jiaoyou (Stray Dogs) kapta.

Philip Gröning házasságon belüli erőszakról szóló filmje, a Die Frau des Polizisten (A rendőr felesége) a zsűri különdíját érdemelte ki, a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést pedig Stephen Frears egyházkritikus drámájának, a Philomena című alkotásnak a két írója, Stephen Coogan és Jeff Pope vehette át. (MTI)

Kimaradt?