Szocreál épületbe költözik a szatmári színház

Még a szatmárnémeti színház régi épületében kezdődött el a Rokonok próbája, de Móricz Zsigmond sokak által ismert és sokfelé játszott darabjának bemutatója már a Szakszervezetek Művelődési Házában, az új főtéren lesz. A szatmárnémeti teátrum neoklasszicista épületét ősztől kívül-belül teljesen felújítják, ami legalább három évet vesz igénybe.

A Ceauşescu-féle grandománia éveiben emelt művelődési ház viszont éppen hatalmas mérete miatt csak részben felel meg az igényeknek, hiányzik belőle a mindenkori színház bensőséges hangulata, az alkotó tevékenységhez szükséges intimitás. De azért itt-ott némi kisebb átalakítással használható lesz, vélik a színház munkatársai.

A Harag György Társulat számára az október negyediki bemutató azért is rendkívüli alkalom, mert a társulat ezen a napon ünnepli létrejöttének 60. évfordulóját. A társulat 1953-ban nem itt, hanem Nagybányán állt össze és kezdte meg tevékenységét, s csak pár év múlva költözött a Szamos-menti városba.

A 60. évforduló után, október 5-én a Budapesti Nemzeti Színház vendégszerepel Szatmárnémetiben Tamási Áron Vitéz lélek című vígjátékával, Vidnyánszki Attila rendezésében. A következő napon pedig a Harag György Társulat mindenkori, még élő tagjainak gáláján tapsolhat a nagyérdemű. Már ezek alapján is joggal mondhatta a szerdai sajtóértekezleten Bessenyei István, a társulat igazgatója, hogy az új évad az új helyen is teljes értékű lesz. Ami azt jelenti, hogy kellő számú bemutatót és előadást tartanak, mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek.

A múlt évadban 41 ezren látták a társulat előadásait ( s ezzel a nézőszámmal a leglátogatottabb erdélyi magyar színházak közé tartoznak), s az új évadban sem adják alább, mondták a sajtótájékoztatón.

A főbérleteseknek összesen nyolc bemutatót tartanak. Mindjárt a Rokonok után Tasnádi István kortárs magyarországi szerző Finito című  darabját állítják színre, majd olyan, máshol is nagy sikerrel játszott művek következnek, mint a Nép ellensége, a Fekete Péter, a Kaviár és lencse és az Antigoné. A rendezők fele hazai, mint Balogh Attila, Csiki Zsolt és Kányádi Szilárd, fele vendég,mint Lendvai Zoltán, Tasnádi Csaba és Babarczi László.

 

Kimaradt?