Fux Feszt: magyar bábos fesztivál Nagyváradon

A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata 2013 szeptemberében Erdély első magyar bábfesztiválját szervezi meg szeptember 11-e és 15-e között. A versenyfesztiválon neves zsűri értékeli a produkciókat: a legjobb előadás, valamint a legjobb női és férfi alakításért osztanak ki majd díjakat.

“A fesztivál célja egy állandó színteret biztosítani az erdélyi magyar hivatásos bábszínházaknak. Létrehozni egy olyan fórumot, ahol felmérhető a színházak jelenlegi helyzete, felvázolható a várható jövőkép és megfogalmazhatjuk a közös célokat, érdekeket az erdélyi bábjátszás fejlődése érdekében. Az első Fux Fesztet hagyományteremtő szándékkal hozzuk létre” – olvasható a kezdeményezők közleményében.

A nagyváradi házigazdák tervei szerint a találkozón 11 bábszínház vesz majd részt: Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Arad és Temesvár bábszínészei mellett jelen lesz a Bukaresti Tăndărica Animációs Színház,  a debreceni Vojtina, illetve a pécsi Márkus Színház Társulata is. A fesztivál az Árkádia színház nagy- és kistermében, az Ady Endre líceum dísztermében és a szakszervezetek művelődési házban zajlik majd.

A versenyprogramon kívül 4 beszélgetéssel egybekötött előadást terveznek. Ezeket olyan neves szakemberek fogják tartani, mint Varga Ibolya rendező Kolozsvárról, Urbán Gyula író, rendező Budapestről, Cojic Ildikó szakvezető tanár Marosvásárhelyről, Pályi János Kaposvárról és a Ţăndărica Animációs Színház igazgatója Călin Mocanu Bukarestből.

Előadást tartanak majd A bábelőadás szövege, dramaturgiája és annak aktualitása, A paraván és a mögötte rejlő misztérium, Irányok és tendenciák a magyarországi bábszínházi világban címen. Lévén, hogy  a fesztivállal tisztelegni is kívánnak azok előtt, akik Erdélyben, Nagyváradon létrehozták és meghonosították a bábszínház műfaját, őróluk is elhangzik majd egy előadás Fux Pál, Antal Pál és Kovács Ildikó, avagy az aranykor hagyatéka címmel.

A fesztiválra egyrészt a kikapcsolódásra vágyó családokat, másrészt természetesen a szakmabelieket is várják.

Kimaradt?