Reneszánsz krimitúra Firenzében

Szokatlan városnézési lehetőség indult Firenzében, ahol a turisták a műemlékek között egy több mint ötszáz évvel ezelőtti gyilkosság rejtélyét is megoldhatják.

Városnézés gyilkossággal - ezt a címet kapta az egyik firenzei utazási irodától indított idegenvezetés.

A helyi sajtó beszámolója szerint a városlátogatás résztvevői ugyanúgy végigjárják Firenze nevezetességeit mint az összes többi turista, de 16. század eleji forgatókönyvet követve. A paloták és templomok között sétálva ki kell deríteniük, ki ölte meg Lorenzo de’Medicit, a humanista Lorenzo Il Magnifico (1442-1492) unokaöccsét. A detektívturisták természetesen minden szükséges információt megkapnak: idegenvezető-színészek tárják fel előttük a reneszánsz Firenze titkait és ármányait. Így körvonalazódik, hogy a bűntényhez összeesküvés vezetett. 

A  gyilkosság felderítéséhez a turistáknak többek között olyan kérdésekre kell választ találni, hogy milyen állatok tartják az obeliszket a Santa Maria Novella előtti téren, vagy mire szolgáltak a Strozzi-palota oldalfalán levő hatalmas vasgyűrűk.

A háromórás városlátogatás ára 25 euró (kb. 100 lej) és egyelőre napi kétszer, az olasz mellett hat világnyelven tartják, közöttük oroszul is. A gyilkost megtalálók ajándékot is kapnak. 

Kimaradt?