Bemutatta terveit az Andrei Mureșeanu Színház új menedzsere

Színházi maratont, gazdag évadot, színházi fesztivált, bábszínházat, színházi ajándékboltot és új székházat ígér a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșeanu Színház új menedzsere. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dan Ţopa rámutatott: új lendületet kíván adni a sepsiszentgyörgyi román társulatnak, amelyet a következőkben láthatóbbá szeretné tenni a városban, és az eddigieknél erőteljesebben szeretne részt venni a település kulturális életében.

Dan Ţopa elmondta: a menedzseri szerződése megkötésekor a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vezetősége világossá tette, hogy a következő három évben nem tudja megemelni a színház évi 750 000 lejes költségvetését. Mivel ebből 704 000 lej a társulat tagjainak fizetését jelenti, a színházi produkciók megvalósításához szükséges pénzt kulturális intézményeknél, és uniós forrásokból pályázná meg, de tervezi egy román nyelvű bábszínház és egy színházi ajándékbolt beindítását is. Dan Ţopa hozzátette: október közepén egy színházi maratonon indítja az új évadot, amelyen bemutatják az összes futó előadást, és amelyre meghívja az ország színházbarát vállalkozóit, egy mecénás hálózatot alakít ki, és anyagi támogatásukkal is működteti a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșeanu színházat.

Emellett színházi ajándékboltot nyitna, ahol trikókat, egyéb szuvenír tárgyakat és előadások DVD-jét árusítanák, illetve egy román bábszínház elindításával is szélesítené a társulat közönségét. Szeretné Segesvárról visszaköltöztetni Sepsiszentgyörgyre az „Atelier” színházi fesztivált is, de kicseréli az Andrei Mureșeanu Színház jelképét és felújítja a honlapját, sorolta terveit Dan Ţopa, aki szerint a következő évadban öt nagy előadást és 12 kisebb projektet – workshopot, líceumi színházi versenyt, stb készül megvalósítani Sepsiszentgyörgyön.

Az első nagyszabású előadás a „România numai de bine” darab színre vitelét az Amerikában élő rendezőre, Ana Mărgineanura és Peca Stefan dramaturgra bízta. Az alkotók szerint ez egy olyan projekt, amelyet már megcsináltak Nagybányán, Piatra Neamţ-on és Târgovisten. Az előadás célja, hogy az idegenek szemével megfogják az adott város „szellemiségét”, mondta Ana Mărgineanu, aki szerint a következő időszakban beszélgetéseket folytatnak a városlakókkal, beleértve a polgármestert, a helyi „sztárokat”, művészeket, a közembert, a szegényeket stb., és a velük folytatott beszélgetésekből kikerekedik a Sepsiszentgyörgy szellemisége.

Jövő év márciusában kezdődik a sepsiszentgyörgyi Művész mozi átalakítási és korszerűsítési munkálata, jelentette be az Andrei Mureșeanu Színház új színházigazgatója, aki szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vezetői ígéretet tettek, hogy jövő tavasszal önerőből elkezdik a volt moziépület átalakítását, azzal a feltétellel, hogy a román színházi társulat is szerez pénzt az építkezés költségeinek fedezéséhez, ugyanis ezt az épületet kapják meg székházként. Dan Ţopa elmondta: megnézte már a Művész mozi épületét és tervezi, hogy a korszerűsítési munkák kezdetéig belakják az ingatlant, például a mozi nagytermében vagy raktáraiban szeretnének színre vinni előadásokat.

Kimaradt?