Kulturális fesztivállá nőtte ki magát a Partiumi Magyar Napok

A 12. Partiumi Magyar Napokat a szervezők egy értékelő sajtótájékoztatóval zárták le, ahol többek között azt is bejelentették, hogy egy hét pihenő után már megkezdődik a következő évi rendezvény szervezése, hiszen a mostani sikerességét méltató szavak igazán jó motivációként szolgálnak, s legyőzik még az ólmos fáradtságot is. A sajtótájékoztató két nyelven zajlott, lévén, hogy az idei rendezvénysorozaton a megszokottnál többen vettek részt a román ajkú lakosság tagjai közül is.

A rendezvénynek két főszervezője volt: az Identitas Alapítvány és az RMDSZ Szatmárnémeti szervezete. Az Identitas Alapítvány elnöke, Szőcs Péter elmondta, nagy örömére szolgál az a tény, hogy bár a rendezvény az elmúlt tizenkét évben jelentősen kibővült, a kezdetekkor meghatározott célokból és értékekből mit sem veszített.

„Nem pusztán egy városi forgatag vagy egy zenei fesztivál, hanem egy olyan értékteremtő és –megőrző rendezvénysorozat, amely bárki számára hozzáférhető” – hangsúlyozta véleményét Szőcs Péter, majd hozzátette, hogy személyes találkozások alkalmával sokan dicsérték a rendezvényt, s kifejezték örömüket a kulturális fesztivál-jelleg erősödése miatt. Ezután átadta a szót  Stier Péternek, a rendezvény főszervezőjének, aki konkrét számadatokkal támasztotta alá az Identitas elnökének személyes benyomásait.

„Hét nap alatt, tíz helyszínen, négy színpadon, tizenhét civil szervezet és tizenhat médiapartner segítségével és ötvennél is több támogató céggel sikerült megvalósítani a régió legnagyobb kulturális fesztiválját” – összegezte a számadatokat Stier Péter, aki azt is elmondta, hogy összesen 220 ezer lejes költségvetésből sikerült mindezt megszervezni.

Az előző évekhez képest csökkent a városi és a megyei önkormányzattól érkező támogatás mértéke, mely immáron már csak az összköltségvetés huszonöt százalékát fedezi – mondta Stier. Éppen ezért kiemelkedően fontos a helyi cégektől kapott finanszírozás. Az utólagos számítások alapján a 44 ezret megközelítő látogatószám mutatja azt a főszervező állítása szerint, hogy erősíteni kell a fesztivál kulturális jellegét, s már most vannak ötletek arra, hogy ezt hogyan lehet megoldani a következő évben.

Pataki Csaba, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke ehhez kapcsolódóan tette hozzá, hogy egyhetes pihenőt engedélyez a csapatnak, majd „hajtja” őket tovább, hiszen ezt az összefogást, amely átlépte a megyehatárokat, nem szabad elengedni. „Kaptunk támogatást Bukarestből és Budapestről is, ugyanúgy ahogy a látogatók is átlépték a megyehatárt, hiszen jöttek a szomszédos erdélyi megyékből, de Magyarországról is, hogy részesei lehessenek annak a családias hangulatnak, amelyet megteremtettünk” – mutatott rá a rendezvény terjeszkedésének mértékére Pataki Csaba.

A megyei RMDSZ-elnök úgy vélekedett, a PMN-al egyidőben zajló Kolozsvári Magyar Napok sikere azt bizonyítja, hogy Szatmár és Kolozsvár megérett arra, hogy két régióként szerepeljen. Mindkét régiót olyan közösségek lakják, akik létre tudnak hozni és életben tartani két nagy kaliberű és rendkívüli sikernek örvendő kulturális fesztivált – állította Pataki.

Kereskényi Gábor a érzékletes hasonlattal állt elő a sajtótájékoztatón. „Olyan volt az összefogás ezen a rendezvényen, mint az előttünk lévő asztal. A biztonságát a négy lába adja, ami a Partiumi Magyar Napok esetében a négy pillér: civilek, érdekképviseleti szervezet, támogatók és a média. Ez a rendezvény sikerének a titka” – szögezte le Kereskényi Gábor, majd azt is hozzátette: szerénytelenség nélkül mondhatják a szervezők, hogy ez a régió legnagyobb szabadtéri kulturális és zenei fesztiválja, amelyhez az új rendezvények – Fradi meccs és az Albert Flórián emlékkiállítás – csak hozzátenni tudtak idén is.

Újságírói kérdésre válaszolva mondta el Stier Péter, hogy a rendezvény nyereségét egyedül a résztvevők elégedettségében lehet mérni, ugyanis a költségvetésből az előadók és a szervezési költségek kerülnek ki, a rendezvény ingyenessége miatt. Később elmondta, hogy felmerült ugyan az ötlet, hogy valamilyen szinten egy jelképes – és egyébként később levásárolható – összeggel úgymond fizetőssé tennék a Partiumi Magyar Napokat, de a következő évi, sorozatban tizenharmadik alkalomig, még van idő ennek részleteit átbeszélni.

Kimaradt?