Bőséges évet hoz az esős kezdet a vásárhelyi színházba

Az eső ellenére a főtéri virágóránál tartották a sajtótájékoztatót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetői, akik tréfásan úgy fogalmaztak: az esős idő bő termést szokott hozni a népi tapasztalat szerint, tehát fogadjuk úgy, hogy az idei évad is gazdag, változatos lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

Gáspárik Attila vezérigazgató, Nicolae Cristache vezérigazgatóhelyettes és Keresztes Attila művészeti vezető ismertette a színház 2013/14-es évadának programtervezetét. Elmondták, a múlt évadban hatvanezernél is több nézőt sikerült bevonzani a színházba, ezt a számot a továbbiakban is szeretnék megőrizni. Gáspárik úgy fogalmazott, a cél az, hogy Marosvásárhely lakosságának a fele legalább egyszer egy évben menjen el színházba.

„Azt akarjuk, hogy a színház központi helyet foglaljon el Marosvásárhely életében. Ezért tartjuk ezt a sajtótájékoztatót is itt, a városközpontban” – fogalmazott a vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy a színházban felkészültek az új évadra:  nagytakarítást végeztek, csillárokat poroltak le, villanyégőket cseréltek ki. Az idén négy helyszínen játszanak, a nagyszínpad és a kisterem mellett még két alternatív helyszínen is mutatnak be előadásokat. A zenés darabok mellett lesznek olyanok is, amelyek főleg a szakmához közelebb állókat, vagy a kísérleti színházra nyitottabbakat várja, de lesznek gyerekelőadások, lesz szilveszteri kabaré is. Röviden, a gazdag és változatos kínálattal mindenkit szeretnének megszólítani és bevonzani a nézőtérre. A színház nem a televíziónak, internetnek, mozinak, vagy rádiónak a konkurenciája, hanem azok alternatívája – hívták fel a figyelmet, hiszen az a csoda, ami estéről estére a színpadon történik a nézők előtt, az megismételhetetlen, azt semmilyen ultramodern technikával nem lehet megvalósítani, vagy pótolni.

„Minden héten tömegünnepet szeretnénk szervezni a színházban, azt, hogy mindenkihez eljusson, eljöjjenek azok, akik kiábrándultak, vagy valami más okból elmaradtak, illetve azok is, akik eddig nem jártak színházba” – hangsúlyozta Gáspárik Attila.

Keresztes Attila igényes évadról beszélt, hiszen, mint mondta, nem feltétlenül a zenés darabok a legnépszerűbbek. Nagyon jó rendezők fognak nagyon jó darabokat színre vinni, az ország krémje fog itt dolgozni – ígérte a művészeti vezető, kiemelve Székely Csabát, mint háziszerzőt, aki a szilveszteri kabarét írja, amelyet majd Sebestyén Aba rendezésében mutatnak be. „Olyan alkotói csapatot gyűjtöttünk össze, amely méltó ehhez a társulathoz” – mondta Keresztes.

Nicolae Cristache elmondta, sikerült a román nézők számát is annyira emelni, amilyen még nem volt jellemző eddig a Liviu Rebreanu Társulatnál. Hétféle bérlet között választhatnak a nézők, amelyeket mától, azaz szerdától már meg lehet vásárolni a pénztárnál.

Az előadásokat mindkét társulat feliratozza, hogy a román és a magyar nézők is kölcsönösen megtekinthessék és élvezhessék azokat.

Kimaradt?