Mezőmadaras: már nem szenzáció a kapu előtt festegetés

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg Mezőmadarason a képzőművészeti alkotótábort, ahol augusztus 23-tól szeptember 1-ig a falu és a környék látnivalóit örökítik meg színesben vagy fehér-feketében, hagyományos vagy nonfigurális módon.

Czirjék Lajos, a Mezőségi Művésztelep elnöke és szervezője érdeklődésünkre arról beszélt, hogy amikor először szervezte meg a tábort, nem is gondolt a tizenkettedikre, akkor az volt a fontos, hogy az sikerüljön és jól sikerüljön. Azóta megünnepelték már a 10-ik évfordulót és három év múlva a másfél évtizedes születésnapot sem hagyják ki. Annak idején az volt az egyik nem titkolt cél, hogy Mezőmadaras neve ismert legyen, a falu bekerüljön a köztudatba, lakói pedig megismerkedjenek a művészettel, különbséget tegyenek az igazi érték és a giccs között.

Ez többé-kevésbé sikerült is – magyarázta a maszol.ro-nak Czirjék, hiszen azóta az állandó résztvevők mellé folyamatosan érkeznek újak, egyszeri alkalommal idelátogatók, akik elviszik az eldugott falu hírét, akik bebizonyítják, hogy a rossz út, rossz infrastruktúra ellenére is érdemes eljönni ide és egy hetet, tíz napot itt tölteni. Ma már nem nagy szenzáció, ha az egyik kapu előtt festeget valaki, vagy a temető legrégebbi sírkövét akarja vászonra festeni, esetleg egy kidőlt oldalú régi ház, vagy kapu ragadja meg az érdeklődését.

Az idei tábornak is Molnár Dénes a művészeti vezetője, aki szakmai tanácsokkal, útbaigazításokkal látja el az alkotókat, olyasmire hívja fel a figyelmet, amit korábban nem vett észre a festegető, bíztat és tanít. Hadnagy Gabriella a 12 év alatt minössze két alkalmat hagyott ki, Kovács Emil Lajos már ötödször van itt, Bordi Margit hatodik alkalommal, Sz. Kovács Géza is megfordult már Madarason. Itt van Frunza Mihai, Mureșan Vasile, Fazakas Tibor, Szász Szabolcs, Simon Miklós és Gonda Zoltán. Teljesen újnak számít a táborlakók között Simó Enikő Sepsiszentgyörgyről, Balló Andrea Szegedről, Benk András, vagy Körtesi Sándor fotográfus, aki fényképeken mutatja majd be a zárórendezvényen mindazt, amit a fényképezőgép lencséjén keresztül látott.

Az alkotók közül van, aki fényképezik és laptopjáról festi meg a látottakat, van, aki vázlatot készíteni megy ki a falu határába és van, aki a helyi kultúrotthonban veti vászonra benyomásait, hangulatait. Mindenkinek más a munkamódszere, ezért szinte lehetetlen egyidőben valamennyiükkel találkozni.

A madarasi tábor zárórendezvényére, a közös kiállításra vasárnap délután kerül sor a kultúrotthonban. Azt megelőzően a Vásárhelyi Forgatag keretében is bemutatkozik a Mezőségi Művésztelep a korábbi évek jónéhány alkotásával.

Kimaradt?