Történelmet írt a Kolozsvári Magyar Napok közönsége

Két nappal a 4. Kolozsvári Magyar Napok záróeseménye után értékelő sajtótájékoztatót tartottak a szervezők. Ennek keretében ismertették azokat a sarokszámokat, amelyek minden eddigi eredményeket felülmúltak és Erdély legnagyobb kulturális rendezvényévé tették a Kolozsvári Magyar Napokat.

Gergely Balázs főszervező elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentős problémáktól és technikai fennakadásoktól mentesen sikerült lebonyolítani a rendezvényt. A közönség történelmet írt: ennyi érdeklődő még sohasem gyűlt össze egy kulturális rendezvény alkalmából Kolozsváron, mint amennyien az István, a király rockoperán. Megfogalmazása szerint ezzel a kincses város magyar közössége megkérdőjelezhetetlenül visszanyerte a korábbi évtizedekben alaposan megtépázott méltóságát. Erre mindannyian büszkék lehetünk – hangzott el. A főszervező köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a rendezvény létrejöttét.

Horváth Anna alpolgármester szintén kiemelte: semmilyen incidens nem árnyékolja be a rendezvényt, ami annak is köszönhető, hogy jól együtt tudtak működni a helyi és a megyei önkormányzat alá tartozó rendfenntartó szervekkel. Arra biztatta a programszervezőket, hogy jövőre újabb rekordokat igyekezzenek felállítani a további siker érdekében. Hangsúlyozta: Emil Boc polgármester és a helyi tanácsosok hozzáállásukkal példát mutatnak más városok számára.  A helyi tanács anyagilag is hozzájárult a rendezvény sikeréhez, nemhogy akadályokat gördített volna elébe. Az elöljáró hozzáfűzte, a városvezetésnek is érdeke a Kolozsvári Magyar Napok sikere, annál is inkább, mivel színesíti az Európa Ifjúsági Fővárosa keretében sorra kerülő programokat.

Szabó Lilla programigazgató az események sorából megemlítette azokat, amelyek több nyelven zajlottak. Nagy érdeklődés mutatkozott például a városnéző séták vagy a Házsongárdi temető látogatása iránt. Ez azt mutatja, hogy a Kolozsvári Magyar Napok hírneve és vonzereje kezd nyugatabbra is terjedni.

Sánta Levente fesztiváligazgatótól megtudhattuk: a szervezői stáb 76 személyből állt, akiknek a munkáját kétszáz önkéntes segítette. Külön köszönet illeti a KMDSZ és a KMDT ifjúsági szervezeteket az önkéntesek koordinálásában nyújtott segítségért. Húsz százalékkal nőtt a látogatók száma tavalyhoz képest, megközelítőleg 200 ezren vettek részt a programokon. A legnagyobb érdeklődés a Zorán koncert iránt mutatkozott, ahol 22 ezer ember volt jelen, ugyanakkor természetesen a rekordot az István, a király rockopera érte el közel 50 ezer látogatóval. Tekintettel arra, hogy egyes közösségi portálokon megkérdőjelezték ezeket a számokat, és ez a sajtótájékoztatón is szóba került, Gergely Balázs elmondta: nem a számok fontosak, hanem az, hogy mindenki jól érezte magát. Ugyanakkor megjegyezte: a Főtéren egybegyűlt kompakt tömeg közel 30 ezerre tehető, de ehhez még hozzászámítódik az a tömeg is, amely a Deák Ferenc utcából, illetve a környező utcákból kísérte figyelemmel a rockoperát. Továbbá azok is, akik később érkeztek meg a helyszínre.

A fesztiváligazgató számításai szerint a román résztvevők száma 20 százalékra tehető. A rendezvény honlapján tavalyhoz képest megháromszorozódott a látogatók száma. Napi hétezer egyéni látogató kattintott a weboldalra, amely meghaladja az erdélyi magyar hírportálok látogatottságát. A TransylvaniaCam jóvoltából a Főtér történései madártávlatból, online is követhetőek voltak. Összesen 41 országból 17 ezer látogatója volt az oldalnak. Az István, a király rockoperát 6 ezren kísérték figyelemmel a világhálón. A Facebook közösségi oldalon tíz nap alatt megduplázódott a követők száma, a legsikeresebb bejegyzést 90 ezren látták.

Kimaradt?