Magyar programok is gazdagítják a Kultúrpalota ünnepét

Fele-fele arányban román és magyar programokkal ünneplik két és fél hónapon át Marosvásárhelyen a Kultúrpalota 100 éves fennállásának évfordulóját. A magyar jellegű programokról péntek délben tájékoztatta a sajtót Kelemen Márton, az ünnepi rendezvénysorozatot sszervező megyei tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, illetve Csép Andrea és Gáspárik Attila tanácsosok.

Elhangzott, a megyei tanács elnöke túl korán tette nyilvánossá a rendezvény tervét, ami még nem is volt teljes, de valamilyen külső nyomásnak eleget téve, nem csak a magyar események maradtak le arról, hanem a plakátokat, óriásbannereket is csak románul nyomtatták ki.

Kelemen Márton hangsúlyozta, sikerült kiegyensúlyozott programot készíteni, amelyben egyenlő arányban kapnak helyet a magyar és a román jellegű rendezvények. Természetesen vannak olyan kulturális események is, amelyek túlmutatnak a nemzetiségi és nyelvi sajátosságokon, mint például a hangversenyek, a kiállítások, a filmvetítések.

A sajtótájékoztatón az újságíróknak felrótták, hogy hírül adták a korábbi Ciprian Dobre tanácselnök által bemutatott tervezetet és megírták azt, hogy abban csupán három magyar meghívott szerepelt. „Tiltakozás helyett mi inkább dolgoztunk, hogy megfelelő tartalommal teljen meg a program” – mondta Kelemen.

Gáspárik Attila figyelmeztetett: abból az alapkoncepcióból indultak ki, hogy a Kultúrpalota nem csak akkor fontos, amikor a 100. születésnapját ünneplik, hanem egész évben, január 1-től december 31-ig, hogy az ittlakók és az idelátogatók egyaránt megtalálják a számukra legmegfelelőbb rendezvényeket. „Az volna a jó, ha minél többen jelen lennének a koncerteken, az irodalmi esteken, a kiállításokon” – mondta. Azt is kiemelte, hogy európai jellegű rendezvényosorzatot akarnak szervezni, ahol nem azt méricskélik, hogy melyik felszólaló beszélt két perccel többet magyarul. „Impulzust akarunk adni ezzel” – hangsúlyozta.

Csép Andrea néhány fontosabb eseményt emelt ki a hosszú programtervezetből, mint például az operettgálát a Kolozsvári Opera előadásában, a Körösfői Kriesch Aladár-emlékestet, Böjte Csaba ötven tagú gyermekkórusát Szovátáról, a szecessziós könyvkiaállítást a Teleki Tékában, a Kilyén Ilka kezdeményezésére létrejövő előadást, amit a Kultúrpalota díszítőelemeinek, ablakainak, falainak motívumai ihlettek.

A tervek között szerepel egy találkozó Kertész Imre Nobel-díjas íróval, akit a Petru Maior Egyetemen díszdoktorrá avatnak, egy Kemény János-est, akinek az idén van 110 éves születési évfordulója. A rendezvénysorozatba illeszkedik az Alternatív Rövidfilmfesztivál, illetve a Bernády Napok is.

Kapcsolódók

Kimaradt?