Anekdotázott a Csík zenekar és Lovasi András Kolozsváron

A Csík zenekar nimbuszához viszonyítva kevesen voltak kíváncsiak a beszélgetésre, amelyen az együttes tagjaival és meghívottjukkal, Lovasi Andrással lehetett ismerkedni - reflektorfényen kívül - a TIFF-házban. A gyér hallgatóság oka valószínűleg abban is keresendő, hogy a Kolozsvári Magyar Napok műsorfüzetében nagyon elrejtették a közönségtalálkozók időpontjait (akik még mindig nem találták meg: a 42. oldalon található Állandó programok rovatot kell nézni, azon belül is a sötétkék háttérrel kiemelt sorokat!)

Pedig a Kolozsvári Rádió magyar adásának két munkatársa, Szilágyi Szabolcs és Zilahi Csaba alaposan felkészült a beszélgetésre, így az nem szűkölködött érdekességekben.

Lovasi András, a Kispál és a Borz egykori dalszerző-zenésze például elmesélte, hogy találtak egymásra Szabó Attilával (megismerkedésükkor Lovasi éppen hegedűst keresett egy általa írt számhoz, Szabó Attila ajánlotta magát, és egy hét múlva már vették is fel a számot – az akusztika kedvéért egy vécében…)

Majorosi Marianna, a Csík zenekar énekese annak az átállásnak a nehézségeiről beszélt, amely a népzenéhez szokott művészeket a feldolgozások irányába mozdította el. A műfajváltás egyébként szintén a Kispál és a Borz nevéhez fűződik: előzenekarként kellett fellépniük 2005-ben Lovasiék koncertje előtt, és eredetileg csak poénból hangzott el az ötlet, hogy „húzzanak el” néhány Kispál-számot.

A Kispál-feldolgozások után jött a Quimby-dal, a Most múlik pontosan Csík zenekar-féle változata, amely elsöprő sikert hozott. „Magamban hallottam, hogy ez a Marianna torkából még sokkal jobban fog szólni, mint a Kiss Tibiéből. És lőn” – mondta Szabó Attila, a feldolgozás ötletgazdája.

Majorosi Marianna azt is elmesélte, miért nincs a Most múlik pontosan… általuk játszott feldolgozásában fúvós hangszer. Mert a fúvósuk – elaludt. „Egy koncert előtt volt egy csomó várakozási időnk, akkor kezdtük el ezt a számot próbálgatni. Makó Peti pedig, a fúvósunk, nagyon fáradt volt, és elment, hogy a koncert kezdéséig kialudja magát. Mi közben összeraktuk a dal végleges formáját, ő pedig szó szerint kialudta magát a számból” – mesélte az énekes, aki az anekdotázáson túl fontosnak látta leszögezni: a Most múlik pontosan… nem népdal. Annak ellenére, hogy ők mezőségi dallamba ültették, és emiatt rengeteg hallgató népdalnak hiszi, a számot  Kiss Tibor, a Quimby énekese szerezte.

„Azt a világot éljük most, amikor az embereknek szükségük van arra, hogy megint felerősödjenek az olyan alapvető emberi érzelmek, mint a szerelem, a szeretet, a kedvesség, az egymásra figyelés. Ezeknek a megfogalmazása felületessé vált az utóbbi időkben” – vélekedett Majorosi Marianna, aki szerint a Most múlik pontosan… vagy a Te majd kézenfogsz… azért váltak átütő erejű slágerekké, mert ezeket az érzelmeket fejezik ki a zene és a szöveg erejével.

A Csík zenekar és barátainak koncertje Kolozsváron, a Magyar Napok rendezvényeként szerda este fél 9-kor kezdődik a Főtéren.

Kimaradt?