Csurka lapjának is dolgozott a magyar médiahatóság új elnöke

Áder János köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - 2013. augusztus 19-i hatállyal kilenc évre kinevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé Karas Monika Zsuzsannát. Az NMHH új elnöke az államfőtől a Sándor-palotában vette át, majd aláírta a kinevezési okmányokat hétfő délután.

A médiahatóság, illetve a média felügyeleti és döntéshozó szerve, a Médiatanács elnöke, Szalai Annamária április 12-én hunyt el. A 2010-ben alkotott, de azóta többször módosított médiatörvény szerint utódját a miniszterelnök jelöli és a köztársasági elnök nevezi ki. Orbán Viktor azonban közel négy hónapja nem nevezte meg a jelöltjét, holott a szakmai szervezetek már májusban eljuttatták hozzá a javaslataikat.

A kormányfő végül az elmúlt héten levélben tett javaslatot a köztársasági elnöknek Karas Monika Zsuzsanna kinevezésére.

A hvg.hu összeállítása szerint Karas két évtizeden keresztül kizárólag jobboldali lapokat védett a bíróságon. Gyakran veszített a Magyar Nemzet és a Hír Tv elleni helyreigazítási perekben, legutóbb Orbán Viktor főtanácsadóját is képviselte. Kilenc éven keresztül Csurka István lapjának is dolgozott, a médiahatóság panaszbizottságában pedig kinyilvánította, hogy a Szent Koronából nem lehet viccet faragni. A milliárdos téttel bíró ügyeket már Szalai Annamária alatt lezárta az NMHH, így Orbán jelöltjére, Karas Monikára elsősorban a sajtószabadsággal foglalkozó elvi kérdések maradtak.

Karas hivatalos életrajza szerint 1985 és 1992 között jogtanácsosként a Lapkiadó Vállaltnál dolgozott, majd a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezető jogtanácsosa lett. A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír Tv Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő. 1993 és 2002 között szintén jogi képviselőként dolgozott a Magyar Fórum Kiadói Kft.-nél, melynek egyik tulajdonosa 1990 és 2008 között Csurka István volt, a MIÉP egykori elnöke.

Kimaradt?