Öt kontinenst fog össze a nagykorúvá vált Inter-Art

Nepáltól Kínán át Haitiig, Ausztráliától Egyiptomon és Afrikán át az Egyesült Királyságig, összesen ötvennyolc ország több mint háromszáz művésze fordult meg a tizennyolc év alatt a nagyenyedi Inter-Art képzőművészeti alkotótáborban. Mindezt Balog István, az alapítvány elnöke összegezte, a tábor tizennyolcadik kiadásának megnyitóján.

A nagyenyedi Inter-Art képzőművészeti alkotótáborban idén sok a visszatérő művész, de mellettük szép számmal akad olyan is, aki először van itt és aki - Horaţiu M. Josan polgármester szerint - a város “követévé” válhat. Beszédében kitért arra, hogy a nehéz időkkel dacolva számos, a kezdetekben kételkedőt győztek meg a tábor életrevalóságáról. Ioan Hădărig művészeti igazgató elmondta, az együtt töltött idő után a táborlakók szétszóródnak ugyan, de a későbbiekben is együttműködnek, közös kiállításokat, programokat szerveznek.

Főhajtással adóztak a Bécs kapuit feltáró, idén elhunyt Eva Mazzucco emléke előtt, akinek tiszteletére az alapítvány tulajdonában lévő Kortárs Képzőművészeti Múzeumban im memoriam kiállítás nyílik.

23 résztvevő ország - Argentína, Anglia, Ausztrália, Bosznia- Hercegovina, Bulgária, Egyiptom, Franciaország, Grúzia, Németország, Ghána, Haiti, Magyarország, Malajzia, Marokkó, Nepál, Nigéria,  Korea, Moldova, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Államok  - 41 művésze bemutatását követően három partnerszerződést írtak alá.

A magyarországi, félig torockói Klotz Miklós fotóművész az Inter-Art égisze alatt idén ifjúsági fotótábort hozott össze Torockón.

A torockói fotótábor kapcsán Gárdonyi László film-, díszlet- és látványtervező elmondta: olyan tanárokat sikerült megszerezniük, akik szeretettel végzik munkájukat, a lényeget pedig az ismeretanyag, szakmai tudás átadása. A diákok közt van középiskolás, de már a képzőművészeti főiskolára bejutott évhalasztó is, aki előbb ezt a képzést szeretné befejezni.

A tábort első ízben megismerő fiatalok számára – amint ők maguk elmondták - az élemény, de maga Erdély is “külön fejezetet nyitott”. Legtöbben most ismerték meg a Bethlen Gábor Kollégiumot és az idekötődő neves elődöket, mint Barcsay Jenő vagy Barabás Miklós nevét. Tordai kirándulásuk során abba a templomba léptek be, ahol 1568-ban a világon először hirdettek vallásszabadságot. A még rendelkezésükre álló néhány nap alatt az Inter-Art műhelyében nyomon kísérhetik a világ különböző pontjairól érkezettek munkáját.

A két hetes tábor alatt a kolozsvári Horváth Gyöngyvér grafikus, a nepáli Keshav Malla, illetve a nigériai Kingsley Nwabia Nagyenyeden, a haiti-i Patrick Cauvin pedig Gyulafehérváron fog egyéni kiállítással bemutatkozni. 

  

Kimaradt?