Teltházzal rajtolt a marosvásárhelyi gitárfesztivál

Nyolcadik alkalommal vette kezdetét Marosvásárhelyen a Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál a Kultúrpalotában, ahol már első este teltház előtt léptek színpadra az előadók.

Augusztus 12-18. között Kelet-Európa gitárközpontjává változik a város, ahol a romániai és magyarországi előadók mellett zömében Franciaországból érkeztek művészek, hogy esténként a színpadról a zenekedvelő közönséget szórakoztassák, délelőttönként pedig mesterkurzusokat tartsanak. Az egy hét alatt dzsessz-, kamara- és klasszikusgitár-koncertekre várják a nagyérdeműt.

A cél, hogy emberközpontúbbá tegyék a gitárzenét – hangzott el a hétfő esti nyitórendezvényen, ahol magyarul és románul ismertette a két műsorvezető az egy hét eseményeit, illetve a fellépőket. A program szerint minden este egy fiatal díjazott kezdi a hangversenyt, majd nemzetközileg elismert előadók lépnek színpadra. A koncerteket élőben lehet követni a harmoniavordis.org/live internetes oldalon.

A megnyitón Claudiu Maior, a polgármester tanácsnoka kapta a feladatot, hogy a városháza képviseletében köszöntse a jelenlevőket román, magyar és angol nyelven. Miután elmondta, hogy a Harmonia Cordis nem csupán a kulturális élet fejlesztéséhez járul hozzá a város életében, de annak turisztikai, gazdasági fellendítését is elősegíti, magyarul próbált felolvasni egy szöveget, ám az első szóba belebonyolódott és többszöri nekifutásra sem sikerült kiolvasnia azt. A közönség nagyra értékelte a próbálkozást: nagy tapssal jutalmazta a hivatalnokot.

Hétfő este Tudor Gliga nyitotta meg az egyehetes rendezvénysorozatot, akit Antoine Moriniere és Thibaut Garcia követett a színpadon.

Augusztus 13-án, kedd este Pethő Csaba és Orosz Dávid kezdi a hangversenyt, mindketten marosvásárhelyiek, őket követi Radu Vâlcu, illetve Bogdan Mihăilescu.

Valamennyi koncertnek a Kultúrpalota nagyterme ad helyet minden este 19 órai kezdettel. A belépés díjtalan.

Kimaradt?