Harmadszorra is visszatérnek Erdélybe a szekszárdi húrpengetők

Reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs gitárműveket hoz magával a szekszárdi kvartett, amely idén harmadik éve turnézik Erdélyben egy héten át: vasárnap Kolozsváron, kedden Szovátán, csütörtökön Sepsiszentgyörgyön koncerteznek.

A spanyol, dél-amerikai, ír, skót, magyar népi dallamokat is megszólaltató Szekszárdi Gitárkvartett 1999-ben alakult. 2005-ben Szekszárd városa kiemelkedő művészeti együttesei közé választotta.

Idén nyári turnéjuk első állomás Erdélyben Kolozsvár lesz: augusztus 11-én 18 órától a Bocskai tér (Avram Iancu) 15 szám alatt, az Ifjúsági Keresztyén Egyesület pinceklubhelyiségében játszanak.

Miután ugyanitt léptek fel tavaly, az egyik gitáros, Decsi-Kiss András a következőképpen számolt be az estről: „Nagyon erősen éreztük, hogy nem véletlenül érkezetteknek játszunk, hanem csupa olyan ember ül velünk szemben, aki a mi produkciónkra volt kíváncsi. Ez a fajta visszajelzés erős ösztönző hatással van a zenészre. S valóban, ujjaink nem egymás után fogták, ütötték le a hangokat, hanem játszi könnyedséggel táncoltak a húrokon, a dobokon. Ez nagyszerűbb érzés, mint amit egy-egy dal végén a felcsattanó taps ad. Pedig abból sem volt hiány – rég volt ilyen lelkes hallgatóságunk”.

A kincses városból - akárcsak tavaly – Szováta felé veszik az irányt, ahol a Szent József Gyermekvédelmi Központban zenélnek kedden, majd szerdán Farkaslakán a Nyikó Motelben, csütörtökön pedig a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Kilyén falu református templomában zárják fellépéseik sorát. A belépés mindenhol díjtalan.

Kimaradt?