Megdőlt az Antipában a hazai múzeumlátogatási rekord

A hazai múzeumok abszolút rekordja dőlt meg azon a kiállításon, amelyen az emberi testet mutatták be, a tárlatot több mint 88 ezer látogató tekintette meg Bukarestben - közölték hétfőn a szervezők.

Az emberi test című tárlat a bukaresti Grigore Antipa természettudományi múzeumban volt látható az elmúlt négy hónapban. Az eredeti tervekhez képest egy hónappal hosszabbították meg a kiállíts nyitva tartási időszakát a nagy érdeklődésre való tekintettel.

A kiállítást egyebek között Londonban, Amszterdamban, Barcelonában, Pozsonyban, Budapesten, Kijevben, Madridban és Prágában is bemutatták, összesen mintegy 20 millió ember tekintette meg. Bukarestben voltak olyan hétvégék, amikor a múzeum bejárata előtt sorok kígyóztak, hiszen egyes iskolákból szervezett kirándulás formájában is hoztak diákokat a tanárok.

Az emberi szerveket, azok működését valódi emberi holttestek révén bemutató kiállítást számos vita övezte idehaza. Emberi jogvédő szervezetek tiltakoztak és a kiállítás betiltását kérték amiatt, hogy a közszemlére tett holttestek megkínzott kínai foglyoké lennének. Emellett Remus Pricopie oktatási miniszter szülői engedélyhez is kötötte a kiállítás megtekintését, mert úgy vélte, hogy a látvány "esetleges negatív érzelmeket" válthat ki a gyerekekből.

Kapcsolódók

Kimaradt?