Színháztörténeti kötetre keresnek előfizetőket

Kuszálik Péter és Zalányi Gyula, a Páholy és karzat című, Marosvásárhely 1850-1900 közötti színházi életét bemutató kötet megjelentetéséhez várja az előfizetők jelentkezését, akik a kötetre adott előleggel biztosítanák a könyv megjelentetését.

Zalányi Gyula anyaggyűjtését a marosvásárhelyi színház ötven éves tevékenységéről (1850–1900) Kuszálik Péter rendezte sajtó alá, látta el kiegészítésekkel, korrajzzal. A kötet mellékletet is fog tartalmazni, CD-én az összes lexikális adat is megtalálható (társulatok, igazgatók, műsorrend, repertoár, színházkritika). Azért jelent újdonságot ez a kötet, mert korábban a Szentimrei Jenő által írt marosvásárhelyi színháztörténetből ez az egész korszak hiányzik, illetve néhány elnagyolt adat került be a műbe.

A szerzők rendelkezésére állt a marosvásárhelyi Teleki Tékában őrzött több száz darabos színlapgyűjtemény, amelyből ugyanacsak rekonstruálható Marosvásárhely színházi élete, kik fordultak meg, mit játszottak, hol játszották az előadásokat. A korabeli újságcikkek bő teret szenteltek a színházi előadásoknak, nem fukarkodtak a csípős vagy dícsérő jelzőkkel, állandó rovat volt a színházi élet, a színészek nyomora, hányattatása, magánélete.

A Zalányi – Kuszálik féle kötet nem csupán szigorúan vett színháztörténet, hanem egyben korrajz a 19-ik század második felében fejlődésnek induló Marosvásárhelyről, a város közéletéről.

Kuszálik Péter a maszol.ro-nak elmondta, a köteten két és fél évet dolgoztak, kiadása a marosvásárhelyieken múlik. „A marosvásárhelyi közönség megmutathatja most, hogy mennyire szereti a színházat” – fogalmazott Kuszálik, aki azt is elmondta, hogy a Teleki Téka teljes gyűjteményét, mintegy 400 színlapot néztek át a 19-ik századból és annak alapján, illetve a helyi hírlapokból gyűjtötték össze az anyagot.

A kötet ára – keménykötés, kb. 480 oldal – 60 lej lesz. Ahhoz, hogy megjelenhessen, legkevesebb 200 példányt kell kiadni belőle, ehhez pedig 200 előfizetőre van szükség, akik a teljes ár felével, azaz 30 lejjel előlegeznék meg a könyv létrejöttét. Ha a 200 előfizető nem gyűlne össze, a szerzők a befizetett pénzt maradéktalanul visszafizetik.

Érdeklődni Kuszálik Péternél lehet esti órákban a 0365/734-128-as vezetékes telefonszámon, vagy a 0740/76-18-43-as mobiltelefonon, illetve a  kuszalikpeter@yahoo.com e-mail-címen.

 

Kimaradt?