Hargita megyei képzőművészek alkotásai a spanyolországi Valladolidban

Augusztus 8-áig tekinthető meg a spanyolországi Valladolidban Márton Ildikó és Veres Imola Hargita megyei, valamint további 15 európai képzőművész alkotása a Hargita Megye Tanácsa partnerségével megvalósuló CreArt európai uniós projekt keretében szervezett 2013. évi európai vándorkiállítás első állomásán.

A MORE REAL THAN THE REAL elnevezésű európai vándorkiállítás megnyitóján Márton Ildikó és Veres Imola is részt vett. IIlaria Bonacossa olaszországi kurátor összesen hatvan – köztük 10 Hargita megyei – pályázó közül választotta ki a nyerteseket. A két művész beszámolója szerint a valladolidi kiállításnak otthont adó La Pasión galéria csak emelte a kiállítás színvonalát, amely a 14 különböző európai régióból érkező 17 képzőművész alkotásait egységesen mutatja be.

„A galériát egy egykori templom teréből alakították ki, ezzel is tovább éltetve a rendkívül magas gondolati tartalommal bíró épületet” – számolt be az alapvégzettsége szerint műemlékvédelmi építészként dolgozó, a projekben való részvételre A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Szív fotói alapján kiválasztott Márton Ildikó.  – “Rendkívül fontos, hogy kellően nyitottak legyünk kortárs szellemi kulturális érték termelésére és ennek nemzetközi népszerűsítésére. Alapvetően szükséges, hogy érett generáció termelődjön ki, amely átveheti a munkát és hasonló igényességgel fenntartja, használja, illetve átadja értékeinket. Túl azon, hogy folyamatában termelődhet újjá a színvonalas kortárs művészeti élet, ennek gazdasági vonzata is lehet, mint a jelen program is mutatja” – vonta le következtetést a kiállítás megnyitójáról visszatérve az alkotó.

“Remélem, hogy mindazt az élményt és hatást, ami felhalmozódott bennem, fel tudom használni alkotói tettem kiteljesítésére, gazdagítva ezáltal a szellemi kincstáramat” – nyilatkozta a csíkszeredai képzőművészeti tanárként dolgozó, a kiállításon a Hybrid elnevezésű alkotásával részt vevő Veres Imola a kiállítás élményeivel hazatérve.

A vándorkiállítást Valladolidból az olaszországi Lecce városába költöztetik, itt októberig tekinthetők meg az alkotások, majd Romániában, a projektben részt vevő Arad városában november és december folyamán állítják ki. A kiállító művészek: Adrian Sandu (Arad, Románia), Joao Pedro Trindade (Aveiro, Portugália), Rodrigo Malvar (Aveiro, Portugália), Virgis Ruseckas (Kaunas, Litvánia), Lidia Giusto (Genoa, Olaszország), Márton Ildikó (Hargita, Románia), Veres Imola (Hargita, Románia), Marit Roland (Kristiansand, Norvégia), Annalisa Macagnino (Lecce, Olaszország), Ulrich Fohler (Linz, Ausztria), Elke Meisinger (Linz, Ausztria), Mark Sengstbratl (Linz, Ausztria), Radek Kalhous (Pardubice, Csehország), Ondrej Bachor (Pardubice, Csehország), Germán Sinova (Valladolid, Spanyolország), Eduardo Hurtado (Valladolid, Spanyolország) és Zygimantas Augustinas (Vilnius, Litvánia).

Hargita Megye Tanácsa az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű keretprogramjának megvalósítása érdekében számos európai uniós programban vesz részt. A CreArt projekt a Kultúra és hagyomány ágazati célkitűzések eléréséhez járul hozzá. A Kultúra 2007–2013 program keretében támogatást nyert, kulturális együttműködést célzó CreArt elnevezésű projekt tevékenységeinek középpontját a kreativitás és a művészet képezi. Koordinátora a Fundation Municipal de Cultura, Ayutamento de Valladolid (Valladolid Város Önkormányzatának Kulturális Alapítványa), további partnerek: Lecce Város Önkormányzata (Olaszország), Genova Város Önkormányzata (Olaszország), 1d11 Alapítvány (Hollandia), Arad Megyei Kulturális Központ (Románia), Vilnius Város Önkormányzata (Litvánia), Aveiro Város Önkormányzata (Portugália), Pl.ARTKOMAS (Kaunas, Litvánia), Linz Város Önkormányzata (Ausztria), Kristiansand Város Önkormányzata (Norvégia). Társult partner: Futurecity (London, Egyesült Királyság).

Kimaradt?