Játék, szabály és szabadság az idei Minimum Party alkotótábor témája

Július 31 és augusztus 11 között tizennyolcadik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén kilenc műhellyel indul a főleg diákokat, de a művészetek iránt érdeklődő bármely korosztály képviselőit is alkotómunkára váró természetművészeti tábor.

A tervezett alkotóműhelyek: természetművészet – vizuális művészet (vezetője Erőss István Budapestről), fotóriport-készítés – fotó műhely (Szebeni-Szabó Róbert budapesti fotóriporter), mozgásszínház butoh alapokon – táncműhely (vezetője Szabó Ildikó Ágnes Budapestről), kettős játékok - filmes műhely (vezetője Fogarasi Gergely Budapestről és Schneider Tibor Kolozsvárról), ütőhangszeres foglalkozás – zeneműhely (vezetője Hána László Marosvásárhelyről), kísérleti-színház műhely (vezetője Szabó Attila Miskolcról), íróműhely (vezetője Juhász Kristóf Budapestről), filozófia műhely (vezetője Pálfalusi Zsolt Budapestről) és kézműves műhely (vezetője Végh Éva és Czirják Szilárd Kolozsvárról).

A tábor tematikája idén: Játék: szabály és szabadság. “A játék önmagában is ellentmondásos: egyrészt szigorú szabályai vannak, másrészt maga a szabadság. A szabályok megléte biztosítja a játékosok esélyegyenlőségét, másrészt a játék teret enged az alkotókészség, a képzelőerő számára, és ezáltal izgalmassá teszi azt a tevékenységet, amelyet önmagáért végzünk, melynek saját belső örömforrása van. Huizinga szerint a kultúra a játékból keletkezik: kezdetben játsszák a kultúrát. És ha már ezt teszi az emberiség az idők kezdete óta, akkor mi is megtehetjük ezen a nyáron a Kászonban. A tábori tematikát a délutánonként és esténként sorra kerülő szakmai fórumos előadásokon elméleti síkon, vetítéssel egybekötött előadásokon és beszélgetéseken is megközelítjük” – olvasható a szervezők maszol.ro-hoz eljuttatott közleményében.

Az alkotói műhelyekben folyó közös tevékenység kisebb közösségeket alakít, itt szakmabeliek és művészetkedvelők egyaránt betekinthetnek egymás ötleteinek megszületésébe és kivitelezésébe. Ily módon tanúi lehetünk a közös kritikai szűrőn átmenő munkák létrehozásának. A közös alkotás, a résztvevők közötti ismerkedés, kapcsolat, párbeszéd és (nem utolsósorban) kikapcsolódás hozza létre azt a valóban nem hétköznapi közösségi élményt, ami a Minimum Party alkotótábort egyedivé teszi az erdélyi, sőt az európai rendezvények palettáján.

A műhelyleírások és a tábor részletes meghirdetése a www.minimumparty.org honlapon található, ahol a bejelentkezésre is lehetőség van.

Az idei tábor támogatói: a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), Communitas Alapítvány (Kolozsvár). Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala és a Kazun Kulturális Egyesület.

A szervezők minden alkotni vágyó résztvevőt szeretettel várnak.

 

Kimaradt?