Négyen jelentkeztek a sepsiszentgyörgyi román társulat élére

Három rendező és egy jazzénekes jelentkezett a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșeanu színház igazgatói tisztségére. A korábbi színházigazgató, Horaţiu Mihaiu lemondásával megüresedett tisztségre hétvégéig fogadták a jelentkezőket.

Az önkormányzathoz leadott pályázatok alapján Dan Țopa, Traian Șoimu és Gelu Badea rendezők, és az ország egyik legjobb jazzénekesnőjének tartott Luiza Zan szállt versenybe a sepsiszentgyörgyi román társulat igazgatói tisztségéért. A menedzseri pályázatuk elbírálása után a vizsgáztató bizottság július 9-én hallgatja meg a jelölteket.

A bizottságot Marilena Profiroiu és Rodica Pârvan helyi tanácsosok, a bukaresti Masca színház igazgatója, Mihai Mălaimare, a brassói opera volt igazgatója, Cristian Mihăilescu, az árkosi művelődési központ volt vezetője, Petre Străchinaru, Nina Țânțar művelődés szervező, valamint a sepsiszentgyörgyi kulturális fogyasztást figyelő felmérés készítője, Carmen Croitoru alkotja. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tervei szerint a hónap végéig kinevezik az Andrei Mureșeanu színház új igazgatóját, aki négy vére kap megbízást, hogy évadonként öt saját előadást vigyen színre, illetve elvárásként fogalmazták meg, hogy különböző akciókkal bővítse a román társulat kínálatát.

A sepsiszentgyörgyi román színházi társulat korábbi igazgatója áprilisban mondott le, mielőtt kirúgták volna. Horaţiu Mihaiu elmúlt évi tevékenységét az önkormányzat bizottsága 6,67-es jeggyel osztályoztat, ami törvény szerint maga után vonja az igazgató elbocsátását. Horaţiu Mihaiu ezt megelőzve beadta felmondását, és a sajtónak azt nyilatkozta, nem kívánja megfellebbezni a bizottság döntését, bár véleménye szerint a testület összetétele nem felel meg a törvény által megszabott feltételeknek, mert kevesebb mint 65 százalékban alkotják színházi szakemberek.

Kapcsolódók

Kimaradt?