Homoszexuális-ábrázolások tárlata a British Museumban

A művészetben megjelenő meleg-ábrázolásokat mutatja be a British Museum új tárlatvezetése a gyűjtemény homoszexualitással kapcsolatos darabjainak segítségével.

A Little Gay History címet viselő tárlatvezetésen az ókori egyiptomi papirusztekercseken megjelenő homoszexualitástól a homoerotikus szerelmet ábrázoló római ezüst ivóserlegen át David Hockney műveiig vezeti a látogatókat Richard Parkinson kurátor. A kalauz a meleg modellek jelentőségét is kiemeli a művészettörténetben - ismertette a BBC online hírszolgáltató.

A kalauzhoz audio tárlatvezetés is kapcsolódik, amelynek elkészítésében az elismert brit színész, Simon Russell Bale, valamint Maggi Hambling és Kate Smith is részt vett. A meleg témájú tárlatvezetés elindítását a héten zajló londoni meleg fesztivál programjához időzítették.    

"A múzeumok mindig fontos helyszínei voltak annak, hogy az emberek eltöprengjenek szexuális identitásukon. A legtöbb múzeumban található ókori görög és román szoborgyűjtemény, amelynek meztelen férfitesteket ábrázoló szobrai lehetőséget nyújtottak a férfiak iránt vonzódó férfiaknak, hogy kulturálisan elfogadott formában nézzenek meg meztelen férfi testeket" - magyarázta Parkinson.

A kurátor rámutatott arra, hogy a British Múzeumban a 2008-as Hadrianus császárról szóló kiállítással kapcsolatban a látogatók körében végzett felmérés szerint nagyon kevesen tudták, hogy az ókori uralkodót "a mai fogalmaink szerint melegnek tartanák". Az audio tárlatvezetésben Bale elmeséli, hogy amikor Antonius a Nílusba fulladt, Hadrianus úgy zokogott, mint egy nő, és később is olyan elkeseredetten gyászolta elvesztett szerelmét, amihez fogható gyászra Parkinson szerint csak az Albert herceget sirató Viktória királynőnél találhatunk példát.

"Az emberek gyakran gondolják, hogy a meleg és leszbikus történelem kisebbségi történelem, holott ez természetesen része az emberi történelemnek. A szexuális különbözőség olyasmi, amely mindannyiunkat érint" - fogalmazott Parkinson.

Kimaradt?