Erdélyre koncentrál a csütörtökön rajtoló Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

„A nehézségek ellenére úgy döntöttünk, hogy nem adjuk fel, hisz közel három évtizedet szenteltünk a kultúrának és az irodalomnak, és természetesen a mindenkori olvasónak” – írják a csütörtökön rajtoló Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárról a szervezők.

Szerdai közleményük szerint be akarják bizonyítani, hogy az irodalom és az irodalmi élet él, a nehézségek ellenére is. Az idei könyvvásáron hangsúlyosan Erdélyre koncentrálnak, azt mutatják meg a nyomtatott betűk szerelmeseinek, hogy a pandémia nem tántorította el az erdélyi írókat, költőket az alkotástól és a gazdasági nehézségek ellenére van újdonság az erdélyi könyvkiadók asztalán.

A szervezők az elmúlt időszakban több olyan kisfilmet is készítettek, amely az erdélyi kiadók legfrissebb könyveit népszerűsíti. Kérésükre erdélyi szerzők saját köteteikből olvastak fel, illetve a köz- és kulturális élet ismert személyiségei ajánlják az erdélyi szerzők művei közül a számukra legkedvesebbet.

„Idén nem lakhatjuk be a színházat, de beköltözhetünk valamennyi kultúraszerető erdélyi otthonába. Az erdélyi magyar írókról és könyvkiadásról szóló programok minden nap déltől estig a maguk teljességében online, élőben lesznek követhetők a vásár Facebook-oldalán. Az idei, online térbe kényszerült könyves szemle mottója az Otthon vagy, amely még a koronavírus-járvány előtt született, arra utalva, hogy mindenki, aki részt vesz a vásáron, otthon érezheti magát. Ezt, a szójáték lehetőségével élve, most másképp kell értelmeznünk, mindenki, otthonról a vásárban érezheti magát” – olvasható a közleményben.

A vasarhely.ro honlapot úgy szabták át, hogy egyszerűen, néhány kattintással vásárolni lehessen az erdélyi könyvkiadók idei kínálatából. A könyvbarátokat arra biztatják, hogy nézzenek szét a Kiemelt Könyvek menüre kattintva, használják a baloldali szűrő lehetőségeket (lásd Könyv Kategóriák, Ár Kategóriák és Kiadók), hogy könnyebben megtalálják azt a kiadót és kiadványt, amit keresnek.

Minden könyv mellett található egy „Megvásárolom” gomb, erre kattintva a látogatókat átirányítjuk a kiadó oldalára, ahol megrendelhető és biztonságos körülmények között házhoz érkezik a kiválasztott könyv. Idén tehát csak a vásárlás történik online térben, az olvasásra továbbra is otthon kerül sor.

A www.vasarhely.ro/konyvvasar/Programok oldalon válogatni lehet az élőben, online közvetített, az erdélyi irodalomra és szerzőkre koncentráló programok közül.

Az idei vásár támogatói: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Maros Megye Tanácsa, RMDSZ, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?