Könyvturkálót szervez és az 50 éves Kriterion kiadót ünnepli az EMKISZ

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezetének egyik rendszeres programja a Könyvturi | élőKönyvtár, amelyet a koronavírus-járvány miatt tavasszal kénytelenek voltak lemondani, szerdától vasárnapig azonban mégis megszervezik a kolozsvári Szabók Tornyában.

A járványügyi szabályozások maximális tiszteletben tartásával rendezik meg a könyvcsere-akciót: öt napon át, szerdától vasárnapig a Szabók Tornya nyitvatartási idejében (9-13 és 14-17 óra között) lehet válogatni a gazdára váró kötetekből.

A koronás Könyvturi szabályzata:
1. A Szabók tornyába való belépés kötelező kelléke az orrot és szájat egyaránt takaró arcmaszk. Belépéskor lázat mérnek – 37,3֠ C alatt szabad a belépés.
2. Kérik a másfél méteres távolság betartását úgy a látogatóktól, mint a személyzettől is.
3. A bejáratnál kötelező a kézfertőtlenítés és az alapos lábtörlés is, a kézfertőtlenítőt és a lábtörlőt biztosítják 
4. Mint mindenütt másutt, a bástyában is egyirányú forgalom van: bejárat a főajtón (a lépcső tetején, kijárat az alagsori ajtón.
5. A könyveket csak egyszerhasználatos kesztyűben lehet nézegetni, válogatni – a szervezők is így pakolják ki őket. Kesztyűt a bejáratnál biztosítanak, de otthonról is lehet vinni.
6. Az elvihető könyvmennyiség természetesen most sincs maximalizálva, de a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy csak olyan könyvet pakoljanak el, amit tényleg elvisznek, és amit egyszer már elpakoltak, azt ne tegyék vissza az asztalra.
7. A járványügyi szabályok értelmében a bástyában létszámkorlát van (a földszinten és alagsorban összesen maximum 8 látogató tartózkodhat egyszerre, 4-4 a két szinten), ami egyszerre érinti a könyvturizókat és a múzeum látogatóit, ezért a szervezők szükség esetén türelmes várakozásra kérnek.

Bár a szokványos programok (anyanyelvi játékok, kerekasztal-beszélgetések) idén elmaradnak, mégis szolgál újdonsággal is a rendezvény: a könyvturival párhuzamosan a Kriterion Könyvkiadó ötven évét áttekintő pannókiállítás is látogatható, és szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel közösen a magyar nyelv és szórvány napját is megünneplik, online formában.

További információkat a Koronás Könyvturi + magyar nyelv és szórvány napja című Facebook-eseménynél találhatnak.

(Nyitókép: a 2019-es Könyvturi | fotó: Zsizsmann Erika)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?