Arany Blende-díjat alapítottak magyar filmelőzetesek elismerésére

A létezés eufóriája című dokumentumfilm előzetese kapta a zsűri fődíját, az Apró mesék című játékfilm előzetese pedig a közönségdíjat péntek este az először megszervezett budapesti Arany Blende-díjátadón az Art+ Cinema moziban.

„Azért fontos egy ilyen díj létrejötte, mert az előzeteseknek fontos szerepe van a filmélményben, viszont a filmbemutatók után mostoha sorsra jutnak az emlékezetben. A díjjal végre megkaphatják az őket megillető helyüket” – mondta az átadón Köllő Killa, a díj alapítója. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy az előzetesek évről évre adatbázisba rendeződjenek, és szakértő zsűri kiemelhesse a legjobbakat. „Így idővel következtetéseket vonhatunk le trendekről, szándékokról, és arról, hogyan gondolkodnak a filmpromócióval foglalkozó szakemberek a nézőről” – összegzett a csíkszeredai születésű filmesztéta, kommunikációs szakember, aki az ELTE filmszakán trailerekből írta a szakdolgozatát.

A díjra 48 előzetest nevezte, közülük öt kapott díjat az Ádám Bernadett (filmforgalmazó), Baski Sándor (újságíró), Gergely Zoltán (senior promo producer), Herendi Gábor (filmrendező), Maros András (író, kreatív igazgató) alkotta zsűri.

A zsűri fődíját A létezés eufóriája című film előzetese nyerte, amely az indoklás szerint „a film legjobb mondatait, pillanatait egy olyan önálló műalkotássá formálta, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és a film azonnali megnézésére csábít. Technikai megoldásaiban a legjobb hollywoodi trailerek hagyományait használja finoman és erőltetettség nélkül.”

Az Ezüst Blende díjat a Drakulics elvtárs előzetese kapta, mert „készítője ismeri a célközönséget, tisztában van vele, hogy a magyar nézőket egy fergeteges vígjáték ígéretével a legkönnyebb berántani a mozikba, ezért az előzetest is a vizuális és verbális poénokra fűzi fel kiváló ritmusérzékkel. Gyorsítások, lassítások, zoomolások, metronómszerű hangeffektek, lendületes zene – helyén van minden” – indokolta döntését a zsűri.

A Bronz Blende díjat az Erdélyben forgatott Déva előzetese nyerte. „Fantasztikus hangulatú, minden sablontól mentes előzetesről van szó, magával ragadó zenével. A szereplők arcközelijén megjelenő finom rezdülések és játékok viszik a nézőt afelé, hogy meg akarja nézni a filmet” – vélte a zsűri.

A Zenebank.hu díját a legjobb zenéért és hangdizájnért a Foglyok előzetese kapta, a közönségdíjat pedig az Apró mesék trailere.

(Címlapfotó: Czirják Pál)

Kapcsolódók

Kimaradt?