banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Három forgatókönyvet javasolnak a mozik és a színházak megnyitására

A járványhelyzet függvényében három, megyénként eltérő forgatókönyvet javasol a mozik, színházak és operák szeptember 15-től történő megnyitására Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter. A végső döntés a szerdán ülésező országos vészhelyzeti bizottságé (CNSU).

A miniszter kedden a HotNewsnak elmondta, az első forgatókönyvet azokban a megyékben alkalmaznák, ahol nagyon alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma. Javaslata szerint ez esetben a mozik és a színházak kihasználhatjuk a nézőtéri kapacitásuk 100 százalékát. A maszk viselése kötelező lesz, a termeket fertőtlenítik és szellőztetik.

A második forgatókönyv szerint a magasabb esetszámú megyékben a mozik és a színházak a nézőtéri kapacitásuk 66 százalékát kihasználva nyitnának meg. „Ez az arány lehetne 50 százalék is, ha a CNSU túl magasnak tartja a 66 százalékot” – magyarázta a miniszter. Ez esetben legtöbb három néző egymás melletti székeken is ülhet, ha családtagok. A maszkviselés kötelező, a termeket fertőtlenítik.

A harmadik forgatókönyvet azokban a megyékben alkalmaznák, ahol nagyon magas a fertőzések száma. Ez voltaképp a mozik, színházak és operák zárva tartását jelenti. „Megpróbálunk minél több engedményt elérni a kulturális intézmények számára, de lássuk, mit mondanak az epidemiológusok. A CNSU dönt, mi csak javasolunk” – nyilatkozta Bogdan Ghoorghiu.

(Címlapfotó forrása: a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?